Dirijorul David Crescenzi, la Filarmonica Cluj, în această seară

Filarmonica de Stat „Transilvania” își așteaptă publicul interesat vineri, 11 iunie a.c., începând cu ora 19.00, la Colegiul Academic, cu un concert simfonic sub bagheta dirijorului David Crescenzi.

Programul serii îl va avea ca solist la vioară pe Valentin Șerban, câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare, și care va interpreta la Cluj aceeași lucrare pe care a interpretat-o în cadrul concursului.

Concertul va debuta cu lucrarea lui Maurice Ravel – „Le tombeau de Couperin”. Ravel este unul dintre cei mai sofisticaţi şi originali compozitori francezi ai începutului de secol XX și autorul unei creaţii profund ancorate în spiritul francez. Vocea sa unică s-a făcut auzită şi prin predilecţia pentru o largă varietate de stiluri, ca Barocul francez, muzica lui Bach, Mozart, Chopin, tradiţia populară spaniolă, jazz şi blues.

Eleganţa şi lirismul muzicii sale şi-au găsit expresia în special în orchestraţie, un domeniu în care a rămas neegalat. „Le tombeau de Couperin, original scrisă ca suită pentru pian, a fost intenţionată ca un omagiu adus epocii de glorie a muzicii franceze (era lui François Couperin şi, în general, secolul al XVIII-lea), dar ulterior a devenit un omagiu adus victimelor Primului Război Mondial: fiecare parte a fost dedicată câte unui prieten, decedat pe front, al compozitorului.

Orchestraţia pe care a realizat-o ulterior este extraordinar de rafinată, cu o atenţie deosebită la alegerea fiecărui instrument şi la culoarea orchestrală.

A doua parte a concertului îi va fi dedicată celui mai important compozitor finlandez al finalului de secol XIX şi începutului de secol XX, Jean Sibelius.

Concertul pentru vioară este unul dintre vârfurile repertoriului pentru acest instrument şi se distinge de celelalte exemple de gen prin tonul introvertit şi sobru, prin absenţa aproape totală a „conversaţiei” între vioara solistă şi orchestră şi prin tonul nostalgic specific muzicii nordului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.