Dosarul Transferurilor: Judecătoarea Terceanu, condamnată definitiv la 7 ani de închisoare! Fraţii Victor şi Ioan Becali se întorc în penitenciar! Cristian Borcea, achitat!

Judecatoarea Geanina Terceanu a fost condamnata definitiv la 7 ani de inchisoare pentru luare de mita in Dosarul Transferurilor. Victor Becali a fost condamnat la 5 ani si 8 luni, iar Ioan Becali a ramas cu sentinta de 7 ani si 4 luni.

Cristi Borcea si doi avocati au fost achitati.

Potrivit minutei sentintei, Inalta Curte a desfiintat deciziile de liberare conditionata in cazurile lui Victor si Ioan „Giovani” Becali si a dispus reincarcerarea acestora in penitenciar.

Inalta Curte a decis si confiscarea sumei de 185.000 de euro, bani pe care fratii Becali i-au dat mita judecatoarei Geanina Terceanu.

Decizia din faza de fond

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in noiembrie 2016, pe Ioan Becali la 7 ani si 4 luni de inchisoare, pe Victor Becali la 5 ani si 8 luni, pe Cristian Borcea la 7 ani si 10 luni si pe fosta judecatoare Geanina Terceanu la 5 ani si 6 luni, in dosarul privind mita de 195.000 de euro primita de Terceanu cand era judecator la Tribunalul Bucuresti pentru a da o solutie favorabila in dosarul transferurilor de jucatori.

Fosta judecatoare a fost gasita vinovata de luare de mita si condamnata la cinci ani si sase luni de inchisoare. Instanta a dispus ca de la fosta judecatoare sa fie confiscati 195.000 de euro, mita primita de la fratii Ioan si Victor Becali si de la Cristian Borcea.

Avocatul George Antonie Iorgovan a primit o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, iar avocatul Daniel Petre a fost condamnat tot la un an de inchisoare, dar cu executare.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, in luna februarie 2016, pe Geanina Terceanu pentru luare de mita, pe cei trei oameni de fotbal pentru dare de mita si pe cei doi avocati pentru marturie mincinoasa.

Potrivit procurorilor, in cursul lunii februarie 2009, Geaninei Terceanu, in calitate de judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, i-a fost repartizat dosarul in care Borcea si fratii Becali fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala privind transferurile unor jucatori.

Pe 3 aprilie 2012, Terceanu a pronuntat in dosarul respectiv o hotarare de achitare fata de toti inculpatii trimisi in judecata si pentru toate infractiunile retinute in sarcina acestora, achitare pronuntata in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de Procedura Penala din anul 1968 („fapta nu exista”).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunta aceasta solutie, magistratul ar fi primit, in intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o suma totala de 195.000 de euro, din care 185.000 de euro de la Ioan si Victor Becali, iar 10.000 de euro de la Cristian Borcea.

Din banii primiti, magistratul a folosit 56.000 de euro pentru cumpararea unei locuinte.
Avocatii Iorgovan si Petre au fost audiati in calitate de martori in legatura cu faptele de care sunt acuzati Terceanu si cei trei oameni de fotbal in acest dosar, ocazii cu care acestia au facut afirmatii mincinoase, potrivit procurorilor.

Achitarea data pe mita, desfiintata

In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, care a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare, in cazul inculpatilor. Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Victor Becali si Cristi Borcea, la cate sapte.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

In urma rejudecarii, tot la Curtea de Apel Bucuresti, toti inculpatii au primit, in martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali – cate sase ani si patru luni, Victor Becali – patru ani si opt luni, Gheorghe Copos – trei ani si opt luni, Mihai Stoica – trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu – cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu – trei ani, o luna si zece zile.

Dintre cei opt oameni din fotbal mai este incarcerat doar Cristian Borcea, ceilalti fiind eliberati conditionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.