Două săptămâni de teatru radiofonic în autobuzele clujene, cu actorii Teatrului Național Cluj

Compania de Transport Public din Cluj-Napoca informează publicul călător că vor avea din nou ocazia să asculte fragmente din piese de teatru în interpretarea actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca.

Teatrul Naţional din Cluj-Napoca încheie acest an aniversar cu ultimele două episoade din proiectul SĂPTĂMÂNA DE TEATRU ÎN AUTOBUS.

Astfel, cei care vor călători cu autobuse ale Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca în săptămâna 16-22 decembrie 2019, vor avea ocazia să asculte fragmente din piese de teatru din dramaturgia universală, în interpretarea actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca: Adriana Băilescu, Ramona Dumitrean, Cătălin Codreanu, Cătălin Herlo și Miron Maxim.

„Începând cu ajunul Crăciunului și până aproape de finalul anului, vă invităm cu bucurie să intrăm împreună în lumea teatrului românesc. Cadoul de Crăciun pe care vi l-am pregătit în acest an îl găsiți în autobusele clujene! În săptămâna 24-30 decembrie 2019, vă vor însoți în călătoriile dumneavoastră vocile actorilor Teatrului Național Cluj-Napoca: Adriana Băilescu, Diana Buluga, Petre Băcioiu, Ionuț Caras și Cătălin Codreanu, care interprează fragmente din piese din dramaturgia românească. Scenariile sunt realizate de Anca Hațiegan, iar regia este semnată de Andreea Iacob”, se arată în comunicatul transmis de TN Cluj.

Materialele vor fi difuzate zilnic în autobuze, în perioadele menționate, între orele 10:00 – 12:00 și 19:00 – 21:00.

Aceste ultime două episoade din cadrul proiectului SĂPTĂMÂNA DE TEATRU ÎN AUTOBUS au fost realizate în parteneriat cu Radio Cluj, în studioul căruia au fost înregistrate, și cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca. 

100 de ani de teatru în limba română la Cluj

Proiectul, inițiat în luna martie a acestui an, a prezentat lunar în autobuse diverse înregistrări audio și a făcut parte din seria de evenimente organizate de Teatrul Național Cluj-Napoca pentru celebrarea a 100 de ani de teatru în limba română pe scena noastră.

Teatrul Național român din Cluj-Napoca a fost inaugurat pe data de 1 decembrie 1919. Astfel, evenimentele de aniversare au început cu o ediție specială a evenimentului anual ZIUA PORȚILOR DESCHISE, programată, ca în fiecare an, pe data de 27 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.

Evenimentele au mai cuprins conferințe tematice, precum cele susținute de arhitectul Virgil Pop, colegele noastre Roxana Croitoru (consultant artistic) și Ștefana Pop-Curșeu (director artistic), dar și două expoziții.

Expoziția PLIMBĂRI PRINTR-UN SECOL DE TEATRU CLUJEAN a prezentat fotografii, documente și afișe din arhiva teatrului, dar și elemente de decor și costume de epocă. A fost amenajată în foaierul teatrului și deschisă publicului înainte de spectacolele noastre, dar și, în premieră, în timpul zilei, când vizitatorii au putut participa și la tururi ghidate ale expoziției, conduse de curatorii acesteia, Ștefana Pop-Curșeu (director artistic) și Andreea Iacob (consultant artistic). Expoziția 100 DE ANI DE TEATRU NAȚIONAL ÎN ORAȘUL TĂU a cuprins desene realizate de elevi din Cluj-Napoca, la invitația noastră de a ne trimite desene inspirate pe tema Centenarului teatrului. Cele mai reușite desene au fost premiate în cadrul unei gale organizate la Ziua Porților Deschise și au fost expuse în foaier. Ele vor rămâne expuse în foaier rangul trei, pe cele două laturi, până la sfârșitul lunii decembrie.

În acest an, Teatrul Național Cluj-Napoca a oferit publicului său și un număr remarcabil de premiere: IL NULLAFACENTE. ALEG SĂ NU FAC NIMIC de Michele Santeramo, în regia lui Roberto Bacci; CHIRITZA ÎN CONCERT după Vasile Alecsandri și Matei Millo, spectacol-concert de Ada Milea; CEL MAI IUBIT DINTRE PĂMÂNTENI, scenariu și regia Tudor Lucanu, după romanul lui Marin Preda; PROCESE LA TEATRU. EPISODUL I: HAMLET, regia Ionuț Caras; PORNO de András Visky, regia Răzvan Mureșan; FURTUNA de William Shakespeare, regia Gábor Tompa; ELIBEREAZĂ GIGANTUL DIN TINE – GHID PRACTIC DE DEZVOLTARE PERSONALĂ, stand-up comedy cu Dragoș Pop; SINGUR PRINTRE MÂRLANI după Florin Bican, regia și coregrafia: Andrea Gavriliu.

Aniversarea împlinirii a 100 de ani de teatru în limba română pe scena Naționalului clujean a continuat cu ediția din acest an a evenimentului ÎNTÂLNIRILE INTERNAȚIONALE DE LA CLUJ (9-13 octombrie 2019) și cu săptămâna aniversară 100 de ani de teatru în limba română pe scena Teatrului Național (3-7 decembrie 2019), în cadrul căreia au fost prezentate numeroase producții ale teatrului nostru, bazate pe texte scrise de autori români, toate reprezentațiile fiind urmate de discuții ale realizatorilor spectacolelor cu publicul. De asemenea, în fiecare zi, spectatorii au avut ocazia să viziteze expoziția PLIMBĂRI PRINTR-UN SECOL DE TEATRU CLUJEAN și să participe la tururi ghidate ale acesteia. Săptămâna aniversară s-a încheiat cu o ediție specială a evenimentului NOAPTEA PORȚILOR DESCHISE, la care au participat peste 3.000 de spectatori.

Teatrul Național Cluj-Napoca a avut în acest an, de asemenea, onoarea și bucuria de a participa la numeroase festivaluri, printre care inclusiv la bienala EUROPALIA, Festivalul Internațional de Artă care se desfășoară în Belgia, precum și în alte țări europene (Franța, Olanda, Luxemburg, Germania, Marea Britanie) și care are în acest an ca țară invitată România. Teatrul nostru a prezentat spectacolul DESPRE SENZAȚIA DE ELASTICITATE CÂND PĂȘIM PESTE CADAVRE în regia lui Răzvan Mureșan, pe un text de Matei Vișniec, autor de origine română stabilit în Franța, unul dintre autorii pieselor cel mai des puse în scenă în România după revoluție. Reprezentația a avut loc la Théâtre de Liège, în Salle de la Grande Main, pe data de 13 decembrie 2019, prezența Teatrului Național din Cluj-Napoca la Festivalul EUROPALIA fiind susținută de Institutul Cultural Român.

În întâmpinarea sărbătorilor, Teatrul Național dorește să le mulțumească tuturor spectatorilor, susținătorilor și partenerilor care ne-au fost alături în acest an, când am sărbătorit împreună 100 de ani de artă teatrală românească la Cluj-Napoca! Un gând special se îndreaptă către partenerul principal al Teatrului Național, Raiffeisen Bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.