Dragoș Damian: „Vaccinarea este acum despre familie, fericire, speranță. La fel ca manelele”

Directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian, este de părere că miza de acum este să scăpăm de pandemie prin vaccinare, dar așteaptă maneaua pro-vaccinare, în urma căreia consideră că va aduce fără nici un efort încă 2-3 milioane de neconvinși la vaccin și mult dorita imunizarea colectivă.

“În ianuarie și februarie eram în dezbateri aprinse cu echipa de management spre a găsi modalități creative prin care să creștem rata de vaccinare în rândul colegilor. Era perioadă de început, când nimeni nu vroia să se imunizeze cu vaccinul mARN (care, reamintim din ultimele studii, nu schimba structura helixului dublu și nu ne microcipează), toți așteptând vaccinul zice-se mai uman, cu ADN.

Ce s-a întâmplat în ultimele 2-3 luni cu preferințele pentru vaccinare, știm. Îmi amintesc amuzat că în cursul discuției, mai în glumă mai în serios, un coleg a sugerat să luam 10 mii de Euro și să-i dăm unui căntăreț celebru de manele care să compună o manea pro-vaccinare. Sigur, atunci pe moment, am considerat că este o soluție neserioasă și am subliniat cu haz că probabil profitul anual al companiei nu ajunge să finanțăm un astfel de proiect.

Inițiatorul posibilei soluții a subliniat totuși că muzicienii de manele sunt “agenții economici” cei mai afectați, pentru că evenimentele la care performau sunt cele restricționate – așadar ar putea să se mulțumească cu mai puțin, dar impactul să fie semnificativ. Se discută acum la nivelul autorităților despre posibila implicare a cântăreților de manele, coincidental sau nu cu succesul zdrobitor de 5 milioane de vizualizări al cross-over-ului (da, asta este termenul) “Fericire”, cu Loredana și cei 7 muzicieni de manele (da, analogia este clară). De ce nu au fost implicați până acum de către guvernanți cei mai puternici lideri informali din comunitate, compozitorii și interpreții de manele?

Poate pentru același motiv pentru care noi în companie am decartat inițial ideea ca nefiind viabilă economic sau putând să ducă în derizoriu o activitate serioasă precum vaccinarea. Sau poate pentru că totul este parte dintr-un master-plan bine pus la punct de către autorități, faza de faza, și că în această fază, după maratoane, drive-thru-uri și alte evenimente de acest gen, vine și rândul unei manele pro-vaccinare.

Poate melodia și clip-ul sunt deja produse, și așteptăm difuzarea în curând. Sau poate pentru că politicienii din toate palatele rămân rupți de viața reală, așa cum sunt rupți de economia reală. Discuțiile privind rating-ul de țară, PNRR-ul, anticipata creștere economică excepțională (atenție, dacă vii de la -10% la +6% nu este creștere economică) din care cu siguranță mai mult de jumătate va veni din inflație, lipsa de atragere de investiții industriale de valoare adăugată, etc., arată celor care înțeleg afacerile cruntă ruptură a politicienilor de economia reală.

Finalmente, miza este să scăpăm de nebunie prin vaccinare, să repornim economia dar și să construim o cultură de vaccinare, care să cuprindă toate populația și care să rămână. Ne reamintim că focarele letale de rujeolă (despre care nu se mai vorbește, dar ele există) au apărut și în apropierea marilor centre urbane, nu numai în comunități izolate, care nu prea le aveau cu vaccinarea.

Vaccinarea este acum, simplu, despre familie, fericire, speranță, la fel cum sunt și manelele. Și, fără îndoială, despre bani, pomposul “repornirea economiei”. Așadar, cu toată seriozitatea, eu unul aștept maneaua pro-vaccinare, care va aduce fără nici un efort încă 2-3 milioane de neconvinși la vaccin și mult dorita imunizarea colectivă. Și dacă este un cross-over gen “Fericire” cu atât mai bine, îndrăzneală, imaginația și exuberantă din clip arată unde sunt liderii creativi și curajoși în care comunitatea are încredere.

Ei trebuie doar abordați. Desigur că înainte de a demoniza ideea cei aflați în călătoria epică în cautarea adevărului vor da un goggle să vadă ce este maneaua, cum de s-a răspândit în Balcani și mai nou în Vestul Europei, cum de a devenit un fenomen cultural, cum de prinde la public și la care public și de ce s-au format comunități solide și structuri sociale complexe care au încredere în compozitorii și cântăreții de manele”, a transmis CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.