Eclipsa parțială de soare de joi, vizibilă de la Cluj. La ce oră se va vedea?

Joi, 10 iunie, va avea loc o eclipsă parțială de Soare, care va fi vizibilă din jumătatea de nord a țării, cu acoperire foarte mică a astrului de către Lună. Acesta va fi vizibilă și din Cluj-Napoca.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea, arată reprezentanții Observatorului Astonomic „Amiral Vasile Urseanu”.

De unde se vede eclipsa

La nivel național, eclipsa va începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17, ora României, și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

La Cluj-Napoca, eclipsa de Soare începe la ora 13.27, cu maximul la ora 13.57, iar finalul eclipesi va fi la ora 14.27. Aici, acoperirea socrelui va fi de 0,8%.

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie, au susținut reprezentanții Observatorului Astronomic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.