ECOCENTRUL destinat colectării temporare a deșeurilor din Florești a devenit operațional

Primarul Comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat că, începând cu 29 martie 2022, Econcentrul din comuna clujeană a devenit operațional la nivelul comunei Florești.

Ecocentrul destinat colectării temporare a deșeurilor cu aport voluntar a devenit operational și vor putea fi colectate deșeuri voluminoase, deșeuri din construcții și demolăridin gospodării, ambalaje reciclabile și deșeuri electrice și electrocasnice.

Sursă foto: Primăria Florești

„Chiar dacă a durat mai mult decât aș fi vrut, odată cu clarificarea aspectelor legale privind autorizarea și administrarea de către operatorul de salubritate, Centrul de colectare a deșeurilor din Comuna Florești devine alternativa legală pentru noi toți, atunci când susținem că ne dorim o localitate mai curată și dacă respectăm mediul în care trăim”, a menționat primarul Bogdan Pivariu.

ECOCENTRUL este situat pe sensul de mers spre ieșirea din localitatea Florești, după sensul giratoriu de la Luna de Sus, pe partea dreaptă din Drumul National DN1E60, conform hărții atașate. De asemenea, începând cu data de 29 martie a.c., punctul temporar de colectare deșeuri din zona străzii Balastierei a fost desființat, zona va fi monitorizată video și de către poliția locală și vor fi aplicate sancțiuni persoanelor care vor transporta deșeuri în loc neautorizat.

Sursă foto: Primăria Florești

Centrul este destinat colectării următoarelor tipuri de deșeuri:

1. Deșeuri voluminoase -mobilier, covoare, lemn, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, (altele decât deşeurile de echipamente electrice şi electronice).

2. Deșeuri din construcții și demolări rezultate din locuintele proprii ale cetățenilor în urma activităților de amenajare/reamenajare interioară, pentru care nu se emite Autorizație de Construire de către Primăria Florești. Din categoria deșeurilor din construcții și demolări este permisă colectarea betonului, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase, polistiren, rigips, vată minerală

3. Deșeuri de ambalaje reciclabile: Hârtie, carton, plastic, metal ,sticlă sau lemn

4. Deșeuri electrice, electrocasnice

Cantitățile maxime de deșeuri care pot fi predate cu titlu gratuit în centru sunt următoarele:

• 200 Kg/lună/persoană din deșeurile voluminoase

• 1.000 kg/lună/persoană, pentru deșeurile care intră în categoria deșeurilor de construcții (beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, amestecuri de beton, cărămizi, țigle și produse ceramice, fără conținut de substanțe periculoase).

• 100 kg/lună/persoană pentru deșeurile de polistiren, rigips și vată minerală. • Cantitate nelimitată din deșeurile de ambalaje reciclabile

Primarul Floreștiului mai adaugă că „pas cu pas sunt identificate variante funcționale pentru a descuraja la nivelul comunei acțiunile iresponsabile ale unor indivizi, care cred că pot continua bătaia de joc la adresa întregii comunități și care aleg să polueze mediul înconjurător prin aruncarea deșeurilor la întâmplare, pe străzi sau în albia râului Someș. Acțiunile de monitorizare și sancționare drastică a acestor fapte vor continua, vă asigur”.

Potrivit Regulamentului, preluarea deșeurilor în centrul de colectare se efectuează exclusiv de la persoanele fizice care au domiciliul în Comuna Floresti sau dețin un imobil construit, atât din zonele cu case cât și zonele cu blocuri. Persoanele fizice vor transporta deșeurile la centrul de colectare personal, în regie proprie.

Cetățenii pot transporta la Centrul de Colectare numai deșeurile generate din gospodăriile proprii, nu din activități comerciale sau industriale și au obligația de a prezenta dovada plății la zi a taxei de salubritate.

La Centru nu vor fi preluate deșeurile amintite dacă provin de la agenți economici sau de la persoane care nu pot face dovada domiciliului sau reședinței pe raza comunei Florești, sau dovada deținerii unui imobil construit.

IMPORTANT

Deșeurile din construcții trebuie transportate în saci rezistenți și nu vor conține poliuretani, sticlă sau pământ.

Programul de funcționare a centrului de colectare

Luni-Vineri între orele 08:00-16:00

Sâmbătă între orele 08:00-12:00

Întreg regulamentul poate fi regăsit aici

Sursă foto: Primăria Florești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.