„Educație prin cultură”, la Răchițele

O nouă acțiune a Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, din cadrul proiectului „Educație prin cultură” va avea loc marți, 29 martie 2022, de la ora 12:00, la Școala Gimnazială din localitatea Răchițele.

De la ora 12:00 membrii Grupului „Păstrătorii Tradiţiei Răchiţele”, coordonator prof. Marioara Boc, vor interpreta pricesne în fața tinerilor. Apoi, elevii școlii vor recita poezii creștine și vor prezenta eseuri despre Postul Paștilor și despre muncile de primăvară. Totodată, împreună cu echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT CLUJ), vor vorbi despre obiceiurile și tradițiile populare din localitate, din perioada primăverii.

La final vor fi vizionate două filme documentare etnografice: ,,Claca de tors, țesut și depănat, la Orman” și ,,Valențe sacre ale pâinii în tradiția populară- Prescura”, realizate recent de instituția clujeană de cultură.

Sursă: Tradiții Clujene,  Claca de tors, țesut și depănat, la Orman

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj este preocupat să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În acest sens, derulează numeroase proiecte în cadrul cărora tinerii vizualizează filme documentare realizate de specialiștii instituției, se bucură de fotografii etnografice, dar și de muzica tradițională. Totodată, îmbracă straiele populare din lada de zestre a bunicilor și învață despre semnificația și importanța fiecărei piese de port popular în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.