Emil Boc, analizat de un fost consilier prezidențial. Unde și ce a greșit primarul Clujului?

Consultantul politic și fostul consilier prezidențial, Cristian Hrițuc, este de părere că primarul Emil Boc ar trebui să candideze la presedinția PNL, nu să îl împingă în față pe Florin Cîțu, care are puține șanse mici să îl învingă pe Ludovic Orban.  

Fostul premier îl împinge pe Florin Cîțu să candideze la președinția PNL, în loc să își asume el acest rol. Cîțu nu are șanse în fața lui Orban. Nu este agreat de baza partidului, nu are anvergură și chiar dacă deține pârghiile guvernării nu știe ce să facă cu ele. Actualul premier este văzut ca un lup singuratic și nici măcar opozanții lui Orban nu se dau în vânt să voteze un om cu care simt că nu pot face echipă. De asemenea, Cîțu nu poate inspira, nu poate oferi încredere că poate tracta PNL spre victorie.

Dacă Orban va câștiga încă un mandat de președinte, îl va constrânge pe Cîțu să execute doar ce vrea partidul, adică el și câțiva acoliți. Respectând proporțiile, nu va fi o mare diferență între rolul și jocul pe care l-a avut Dragnea cu premierii PSD. Va fi cam același joc, nu se va decide la Palatul Victoria, ci în Modrogan. Orban va ține piciorul pe frână și va pune în pericol toate reformele mari.

Boc are toate șansele să coaguleze opoziția anti-Orban și mai poate lua voturi și din alte zone. Este văzut ca un om politic de succes, ca un bun administrator și a reușit să se rebranduiască.

Cu Boc președinte de partid, care știe ce înseamnă să guvernezi și să îți asumi reformele necesare, guvernarea ar merge mai ușor și marile proiecte n-ar fi puse în pericol. Boc poate juca în tandem, ar putea face echipă cu premierul Cîțu.

Este vital pentru PNL ca România să aibă o guvernare bună. Altfel, liberalii ar putea să se prăbușească și să piardă în 2024 atât președinția, cât și guvernarea.

Emil Boc greșește când stă deoparte, crezând că dacă îi va face campanie lui Cîțu acesta va reuși să câștige. Contează enorm candidatul și nu se poate face transferul de imagine așa ușor într-un partid. De altfel, istoria a arătat că la ultimele două congrese la care Boc a susținut alți candidați, aceștia au pierdut.

Dacă PNL va rămâne cu Orban în frunte, șansele pentru președinție scad. Chiar dacă Boc dorește să candideze la prezidențialele din 2024, nu va avea succes cu un partid căzut. Ca să nu mai vorbim de faptul că Orban, odată ce va prelua președinția partidului, va face totul pentru a-și asigura susținerea PNL la prezidențiale.

E un joc complicat pentru liberali, îl pot învinge pe Orban, au o soluție. Soluția ar fi Emil Boc și în niciun caz Florin Cîțu”, a scris analistul Cristian Hrițuc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.