Englezul care la 72 ani străbate lumea pe o bicicletă electrică a poposit și la Cluj

Plecat de acasă în urmă cu un an și jumătate, englezul David Hayles, 72 ani, a străbătut toată lumea pe bicicleta sa electrică, demonstrând că niciodată nu e prea târziu să te bucuri de viață, chiar și atunci când suferi de cancer.

A trecut prin Anglia, țara natală, Țara Galilor, Scoția, a ajuns în Statele Unite ale Americii, Mexic, a trecut și prin Africa și a ajuns în Europa. Sute de țări vizitate, mii de oameni noi cunoscuți și peste 35.000 de kilometri făcuți pe bicicletă.

Călătoria sa se apropie de final, iar vineri, 12 iulie, a ajuns și la Cluj-Napoca, unde a poposit pentru câteva ore, după care a pornit spre Ungaria și înapoi acasă, în Anglia.

Întrebat de reporterul eClujeanul, care va fi primul lucru pe care îl va face când va ajunge acasă, acesta a spus, zâmbind, „mă voi relaxa”.

Nu îmi place să călătoresc noaptea și pe ploaie, urăsc ploaia și prefer să stau în hoteluri. O singură dată am încercat să dorm într-un camping în Marele Canion din Statele Unite ale Americii și a fost atât de frig încât aproape am făcut degerături. De atunci am terminat cu campingurile și corturile, numai la hoteluri am stat”, a povestit Hayles.

În ceea ce privește bugetul călătoriei, venerabilul englez nu a oferit o cifră exactă, dar a spus că „depășește cu mult pensia mea”.

Ambiția, determinarea și voința l-au făcut pe fostul profesor universitar de arhitectură, absolvent de Cambridge, să își continue aventura pe două roți.

Ajuns la Cluj-Napoca, Hayles a povestit că a rămas impresionat de Transilvania și și-ar fi dorit să ajungă să viziteze Castelul lui Dracula, dar din păcate nu a reușit, „poate data viitoare”, a glumit britanicul.

A aflat în 2010 că are cancer în prima fază după ce medicii i-au greșit diagnosticul de laringită, după care au urmat 6 săptămâni de chin și radiații. Viața sa a luat turnură dificilă când a aflat, în februarie 2011, că a fost diagnosticat cu cancer la gât în faza 4, lucru care l-a supus unei operații de laringectomie. Cutia valvei pentru voce i-a fost extirpată și s-a ales cu o gaură în gât, iar medicii i-au pus un tub temporar pentru hrănire. Operația a avut loc în 18 martie 2011, la spitalul John Hopkins Milton J Dance jr. Head and Neck.

Acum, acesta comunică printr-un dispozitiv implantat în zona gâtului, dar acest lucru nu l-a împiedicat să pornească în aventura vieții lui de a cuceri lumea pe bicicletă.

David Hayles, căutând un bancomat în Myanmar, Singapore, ajutat de o tânăr
David Hayles, la cafeneaua unui localnic din Nullarbor, Australia

„Călătoresc în jurul lumii cu bicicleta și sper să creez un impact în jurul acelor oameni care consideră că nu pot duce o viață normală după cancer. Cred că sunt primul om din istorie cu laringectomie care s-a încumetat să pornească prin lume, la peste 70 ani.

Multe persoane cu asemenea condiții tind să creadă că viața lor s-a sfârșit și nu vor mai avea succes, dar cred că această gândire nu face altceva decât să lase cancerul să câștige”sunt cuvintele lui David Hayles pe o platformă de donații, unde oamenii îi pot susține cauza.

Viața lui David Hayles a fost într-o continuă schimbare. Având experiență în arhitectură și design interior, el a devenit restaurator profesionist de pereți interiori ai construcțiilor cu elemente prefabricate de pe clădiri istorice, cum ar fi Buckingham Palace, palatele din Dubai, clădirea Capitoliului din Washington DC și multe alte clădiri reprezentative din lume. Acum, el încasează pensie atât din Marea Britanie, cât și de la guvernul Statelor Unite după munca sa de restaurator.

Cancerul, cea mai mare provocare în viața mea

A avut multe provocări de-a lungul vieții, inclusiv un accident pe munte după care a rămas cu gâtul rupt sau un infarct in New Orleans în urma căruia a căzut și s-a lovit rău la cap, care l-a lăsat într-o comă vreme de 30 ani, iar predicția medicilor era că nu își va mai recăpăta cunoștința vreodată. Dar și-a revenit miraculos, iar după ce a fost îngrijit acasă de familie, s-a trezit motivat să se întoarcă în State pe un vapor de marfă întrucât nu i s-a dat acceptul pentru a călători cu avionul.

După ce viața i-a fost pusă în pericol de mai multe ori, cancerul a fost cea mai mare provocare a sa, dar nu un impediment pentru a-și trăi viața. „Chiar dacă am o gaură în gât, am descoperit că acest lucru nu trebuie să fie neapărat o problemă”.

In Singapore

Cei care doresc să îl susțină pe David Hayles în aventura sa, o pot face cu o donație AICI.

One thought on “Englezul care la 72 ani străbate lumea pe o bicicletă electrică a poposit și la Cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.