Festival-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”, la Gilau

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj organizează, în parteneriat cu Primăria Gilău şi Casa de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău, cea de-a V-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de interpretare a cântecului popular „Dumitru Sopon”. Evenimentul va avea loc sâmbătă şi duminică, 24 și 25 iunie 2017, la Casa de Cultură din localitatea clujeană Gilău.

Această manifestare îşi propune să menţină vie memoria artistului ardelean Dumitru Sopon, una dintre frumoasele voci ale cântecului popular românesc. De asemenea, urmărește promovarea tinerilor interpreţi care să ducă mai departe activitatea, numele şi repertoriul înaintaşilor și să pună în valoare tradiţia muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului şi a portului tradiţional.

La eveniment vor participa 16 interpreţi din județele Iași, Cluj, Suceava, Alba, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Hunedoara, Bihor și municipiul București, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani. Potrivit regulamentului, concurenţii vor interpreta în concurs câte două cântece: unul doinit sau o baladă şi un cântec cu acompaniament orchestral.
În prima zi a festivalului, sâmbătă, 24 iunie a.c., începând cu ora 18.00, va avea loc concursul propriu-zis, urmat de recitalurile interpreţilor Florian Roșan și Ionela Moruțan, iar duminică, 25 iunie a.c., de la aceeaşi oră, va avea loc Gala Laureaților. În deschidere, va fi lansat primul volum al albumului muzical-document, pe suport CD, intitulat „Ecoul munților”, ce cuprinde un repertoriu muzical instrumental din zona de munte a județului Cluj, proiect coordonat de dr. Mircea Cîmpeanu.

De asemenea, în cadrul Galei, vor fi prezenţi cu recitaluri interpreţii Alexandru Pugna, Adrian Stanca și Cosmin Scheianu – câștigătorul ultimei ediții a festivalului, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” al Casei de cultură „Dumitru Sopon” din Gilău și formația „Moștenitorii” din Republica Moldova.

Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijor profesorul Ovidiu Barteş. Festivalul va fi prezentat de Grigore Sâmboan, iar intrarea este liberă.

Interpretul de muzică populară Dumitru Sopon s-a născut la 21 martie 1936 și decenii de-a rândul a încântat publicul iubitor de folclor cu vocea sa pătrunzătoare, unică, de neconfundat și cu un repertoriu de cântece caracterizat de o deosebită sensibilitate și originalitate. S-a afirmat încă de pe vremea când era copil și participa mereu la activitățile artistice ale Căminului cultural din comuna Gilău. În armată a fost selectat pentru a participa în concertele Ansamblului folcloric „Ciocârlia” din București, unde, dirijorul și compozitorul Constantin Arvinte i-a apreciat calitățile vocale și l-a îndrumat spre profesia de interpret de muzică populară.

Din anul 1957 a fost angajat la Filarmonica de Stat din Cluj, unde a lucrat întreaga viață. Repertoriul său cuprindea peste 100 de cântece, din genuri diferite – de jale, de dor, de înstrăinare, dar și de petrecere, de dragoste și chiar popular-patriotice. De-a lungul vieții a fost deseori laureat și distins cu premiul I la mai multe dintre etapele naționale ale Festivalului „Cântarea României”, a primit Premiul „Etnos” în 1997, apoi titlul de „Excelență în cultură” din partea Ministerului Culturii și medalia „Serviciul Creștin”, oferită de președintele țării. A fost ales membru de onoare al Fundației „Avram Iancu”, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca și invitat în Senatul American pentru a primi diploma „Persoană de onoare” din partea statului Carolina de Nord alături de invitația permanentă în SUA.

Cea mai importantă realizare la care Dumitru Sopon ținea foarte mult a fost înregistrarea unui compact-disc, „un unicat în folclorul românesc”, cu cântece vechi și dragi tuturor românilor, alături de nume de marcă ale operei clujene: Ion Pojar – prim-solist și Theodore Coresi – solist al Operei din Viena.
Dumitru Sopon, slujitorul credincios al scenei și folclorului românesc de la poalele Munților Apuseni, a trecut la cele veșnice în toamna anului 2006. Festivalul național de interpretare a cântecului popular românesc ce-i poartă numele, organizat periodic în comuna Gilău, jud. Cluj, duce mai departe faima marelui artist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.