Festivalul Internațional al Dulciurilor de Iarnă, sarbatorit la o scoala din Cluj-Napoca

La inceputul acestei saptamani, elevii Școlii Gimnaziale „Elf” au sarbatori „Festivalul International al Dulciurilor de Iarna”, o actiune care face parte din proiectul Comenius derulat in parteneriat cu scoli din Anglia, Finlanda, Franta, Letonia, Slovenia si Spania.

În cadrul festivalului, copiii au prezentat și degustat dulciuri de iarnă preparate acasă împreună cu părinții, pe baza rețetelor primite de la elevi din cele șase școli partenere. În același timp, elevii clasei a IV-a au pregătit dulciuri românești, iar rețetele și instrucțiunile de preparare le-au trimis colegilor din proiect, care le vor încerca la rândul lor. Deoarece organizatorii proiectului au insistat ca acesta să aibă o accentuată latură practică, rețetele au fost astfel alese încât să fie preparate cu ușurință chiar de către copii, fără prea mult sprijin din partea părinților. „Gând la gând, cu bucurie!” – și-au spus foarte încântați copiii și și-au pus rapid șorțul de bucătărie și boneta de cofetar, pentru a se apuca de treabă. Rezultatul a fost o expoziție culinară de toată frumusețea, la care au contribuit și de care s-au bucurat elevii claselor primare (gătind) și elevii claselor gimnaziale (amenajând standul specific fiecărei țări).

Proiectul Comenius, cu titlul „Cufărul de comori culturale – vești bune din școala noastră”, este derulat sub coordonarea Școlii Elf, cu finanțare europeană prin Programul „Învățare pe toată durata vieții”.

festivalul international al dulciurilor la scoala elf

„Credem că derularea acestui proiect va aduce pentru elevi, profesori și toți cei implicați o înțelegere mai deplină a altor culturi, dar și a propriei moșteniri culturale. Comunicând în limbi străine pe diverse teme culturale, sperăm că elevii vor fi motivați să investigheze mai departe ce înseamnă un viitor european pentru țara noastră”, precizeaza organizatorii de la Scoala clujeana „Elf”.

Pagina web a proiectului – www.treasurechestgoodnews.wordpress.com – găzduiește informații despre derularea acestuia, precum și elemente ale „Cufărului cultural” pregătite până în acest moment de elevii participanți: poezii în limba engleză, compuse de copii în stilul unui poet al țării respective, câte un clip video de prezentare a propriei comunități locale și rețete de dulciuri tradiționale. Până la finalul proiectului (iulie 2015), secțiunile paginii web vor fi completate cu informații despre istoria fiecărei zone, o prezentare a fiecărei școli partenere și câte o broșură turistică în care, pentru fiecare comunitate locală, vor fi prezentate cele mai frumoase aspecte care i-ar putea îmbia pe copiii din alte țări să vină în vizită.

Pentru pregătirea „profesionistă” a acestei broșuri, echipe de câte doi profesori și doi elevi din fiecare școală parteneră au vizitat Cluj-Napoca la începutul lunii octombrie 2014 și au participat la un atelier de marketing, unde au învățat câteva reguli de bază pentru crearea unei broșuri turistice. Atelierul a fost organizat cu implicarea dnei profesor universitar doctor Smaranda Cosma, în cadrul Facultății de Business din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.