Filmul „Usturoi”, realizat de un blogger clujean cu finantare zero, ar putea avea PREMIERA la TIFF 2014

„Usturoi”, primul film realizat de un blogger român cu voluntari și fără nicio finanțare, aduce o concepție complet nouă pentru cinematografia românească. Producția filmului este încă în lucru, dar a fost prezentată în premieră la finele săptămânii, la Zalău, în fața unui cerc restrâns, format din „actorii” sălăjeni ce au jucat în el.

radu bazavan groparu_filmul usturoi
foto: revistabulevard.ro

Filmul este axat pe povestea a doi copii prieteni din Sălaj, unul rom, celălalt român, care fug de acasă la Cluj-Napoca pentru a se face actori, pelicula promoveaza o imagine pozitivă a romilor, care au îndeletniciri agricole, precum cultivarea cepei sau a usturoiului și care condamnă furtul.

Producătorul primului film independent turnat la Cluj-Napoca și în Sălaj, Radu „Groparu” Băzăvan, recunoaște că inițiativa sa a fost „o nebunie de moment”, dar speră ca pelicula să cucerească publicul și criticii de film prin personajele pitorești, muzica bună și, nu în ultimul rând, un concept complet nou pentru cinematografia de la noi, în care povestea ce stă la bază se intersectează cu scurte interviuri luate de o „echipă” de reporteri personajelor principale.

„A fost o nebunie de moment perpetuată până la paroxism și ne pare foarte bine că am fost suficient de încăpățânați și de perseverenți încât să ne vedem după doi ani de zile de când a încolțit ideea până am ajuns să o vedem pe un ecran lat, încât să nu renunțăm deloc. A fost cea mai grea chestie pe care am făcut-o pe lumea asta. Cred că 20 de ori pe zi îmi venea să dau cu capul de pereți și de 20 de ori pe zi îmi venea să zbor la cer. Era așa o alternanță între abis și paroxism, încât era ca o beție, practic. Din cauza asta oamenii cred eu că fac filme, pentru că este o „beție” dulce și frumoasă și provoacă dependență foarte puternică”, a declarat bloggerul Radu Băzăvan, citat de Agerpres.

„Ca scenarist, ca producător, ca o mie de alte chestii, inclusiv băiatul care aduce pizza și mâncarea, am încercat să creez un film cât mai original, cât mai frumos, cât mai plăcut. Nu neapărat un film care să te facă să te gândești la esența vieții, la alternanța bine rău, ci un film pe care să-l poți vedea într-o luni seara, după o zi infernală la birou și să pleci din cinematograf cu zâmbetul pe buze. Am încercat să aducem personaje cât mai individualizate, cât mai pitorești, cât mai colorate. Ideea în sine eu zic că este foarte bună. Calitatea este foarte bună. Ceea ce am văzut noi acum nu este varianta finală. Am avut o cameră foarte performantă și alte camere secundare cu care se face treabă la Hollywood. Am investit foarte, foarte mult în acest film. Nu neapărat bani — și bani—, dar mai ales suflet, timp, energie și cam tot ce-am avut am pus la bătaie și sperăm să placă altora așa cum ne place și nouă. Cu ce cred eu că vom reuși? Avem personaje foarte pitorești, copiii sunt extraordinari, frumoși până la Dumnezeu, avem muzică extraordinară și conceptul care e complet nou. Noi, când l-am făcut, am mers pe o chestie cât mai neconvențională, cât mai revoluționară zic eu”, subliniază cel cunoscut mai degrabă ca bloggerul Groparu.

„Usturoi” a fost filmat în câteva sate din Sălaj și în zona centrală a orașului Cluj-Napoca, protagoniști fiind doi copii: Sebastian Topan, din Gârbou, în vârstă de 14 ani și Darius Stoica, 12 ani, din Zalău.

„Pentru mine a fost o experiență de neuitat. A fost ceva superb. Mi-aș dori oricând să continuăm experiența asta, mai ales că mi-am făcut un prieten adevărat, pe Darius Stoica”, a declarat Sebastian Topan, unul dintre actorii principali din „Usturoi”.

Radu Băzăvan a fost totuși sprijinit în demersul său de un prieten, care a montat pelicula la Miami. Filmul ar putea fi prezentat la ediția din acest an a festivalului TIFF.

Trailerele filmului Usturoi

One thought on “Filmul „Usturoi”, realizat de un blogger clujean cu finantare zero, ar putea avea PREMIERA la TIFF 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.