Fotografii inedite cu Piața Avram Iancu într-o altă epocă și ce denumiri a avut de-a lungul istoriei – FOTO

Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, care găzduiește Catedrala Mitropolitană, a avut mai multe denumiri de-a lungul istoriei și a cunoscut mai multe înfățișări odată cu schimbările politice.

Piața s-a numit, pe rând, Trencsin, Hunyadi, Bocskai, Ștefan cel Mare, Cuza Vodă, Hitler, Malinovski, Victorie și ulterior Avram Iancu.

Catedrala Ortodoxă a fost sfințită în anul 1933, în prezența Regelui Carol al II-lea.

În perioda interbelică cea mai mare schimbare reprezintă ridicarea Catedralei Ortodoxe, sfintiță în 1933, în prezența regelui Carol al II-lea.

În 1931 a fost terminată și clădirea Cercului Militar, initial găzduind Camera de Industrie. La parterul acestei clădiri a funcționat reprezentanța Ford, cinematograful Royal, iar mai apoi o berărie frecventată de elita orașului (cel puțin în perioda celui de al doilea razboi mondial).

Multi arhitecți consideră că piața și-a atins apogeul estetic la sfârșitul anilor 1930, după amenajarea zonei din jurul Catedralei. Numele pieței a fost schimbată în Cuza Vodă și Stefan cel Mare, iar dupa Dictatul de la Viena a purtat numele lui Adolf Hitler.

După al doilea război mondial piața devine scena preferată pentru monumente și activități propagandistice (monumentul tanciștilor sovietici, defilările de 1 Mai și 23 August).

În anii 1980 se construiesc blocurile de pe latura sud-vestică, în apropierea Bastionului Croitorilor, destinate elitei comuniste. În rest clădirile și înfățișarea pieței rămân neschimbate până la ridicarea statuii lui Avram Iancu în 1993″, a scris clujeanul András Vajda pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.