Când se poate fuma după inserarea implanturilor dentare? Această întrebare este frecvent adresată de către pacienții care au urmat o intervenție chirurgicală sau doar se pregătesc pentru aceasta. Răspunsul la această întrebare este simplu, cu cât mai târziu cu atât mai bine, dar un minim de 2 luni de la intervenție este în general acceptat.
Instalarea unui implant dentar este o procedură chirurgicală importantă care implică disconfort temporar. Zona operată va trece printr-o perioadă de vindecare, în care țesuturile moi se refac și închid rana, iar implantul dentar este suspus unui proces complex de integrare cu osul din jur. Efectul fumului de țigară afectează semnificativ aceste procese, având uneori consecințe majore.
Fumatul înainte de operație
Înainte de intervenția chirurgicală, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti pentru procedură. Renunțarea la fumat cu cel puțin o lună înainte de intervenție este una dintre condițiile prealabile.
Eliminarea acestui obicei vicios pentru această perioadă va permite gingiilor să se refacă și să revină la o stare mai sănătoasă. Leziunile existente în interiorul cavității bucale vor dispărea, alimentarea cu sânge a țesuturilor moi va fi normalizată și, în consecință, procesul de salivare se va îmbunătăți.
Medicii recomandă să se renunțe nu doar la fumat, ci și la consumul de alcool. Componentele pe care le conțin pot afecta cursul operației chirurgicale și vindecarea ulterioară a zonei operate.
De ce nu ar trebui să fumați imediat după operația de implant dentar?
Medicii dentiști sunt categoric împotriva fumatului imediat după operația de inserare a implanturilor dentare. Fumatul duce la o scădere a ratei de supraviețuire a implantului și o creștere a duratei perioadei de vindecare. Această recomandare se aplică atât țigărilor obișnuite, cât și dispozitivelor moderne – vape.
Fumul fierbinte de țigară inhalat poate provoca arsuri la nivelul țesuturilor moi ale cavității orale. Acest efect este cu atât mai puternic în zona proaspăt operată. În plus, vaporii de țigară usucă gura, ceea ce duce la o reducere a producției de salivă, care luptă împotriva agenților patogeni. Ca urmare, durata perioadei de vindecare se mărește, iar riscul de complicații postoperatorii crește.
Alte consecințe ale fumatului la scurt timp după intervenția chirurgicală:
- Spasm al vaselor de sânge. Componentele care alcătuiesc fumul de țigară provoacă spasme ale vaselor de sânge din țesuturile moi. Din pricina îngustării vaselor, fluxul de sânge încetinește, ceea ce duce la o aprovizionare insuficientă cu oxigen și substanțe nutritive către țesutul gingival. Acesta devine un factor de risc pentru eșecul implantului.
- Scăderea imunității locale. Pierderea microflorei orale benefice ca urmare a expunerii la fumul de țigară implică o probabilitate crescută de apariție a infecțiilor postoperatorii.
- Sensibilitate crescută. Substanțele ce intră în componența țigărilor provoacă cresterea sensibilității gingiilor și a dinților la alimente calde, reci, dulci și sărate.
Consecințele enumerate încetinesc semnificativ procesul de vindecare. Numărul de microorganisme patogene din cavitatea bucală crește, ceea ce duce la inflamarea țesuturilor moi din zona operată. Și acesta este unul dintre factorii care perturbă rata de supraviețuire a implanturilor dentare nou inserate.
La cât timp după operație puteți fuma?
Medicii recomandă evitarea fumatului în următoarele două luni după operație. Fumatul este asociat cu un risc ridicat de complicații.
După inserarea implantului, începe refacerea țesutului osos din jurul acestuia. Inhalarea fumului fierbinte de țigară nu numai că încetinește acest proces, dar crește semnificativ și probabilitatea unor consecințe nedorite. Ca urmare, pacienții care neglijează recomandările specialiștilor pot dezvolta periimplantită (inflamația țesuturilor moi din jurul implantului) și respingerea prematură a implantului dentar.
Fumatul după integrarea completă a implantului
Fumatul după perioada de osteointegrare este permis, dar nerecomandat. Studiile susțin că renunțarea la fumat nu numai că îmbunătățește aspectul zâmbetului, ci are și un efect benefic asupra organismului per ansamblu.
Cu toate acestea, dacă aveți dificultăți în a renunța la fumat, este important să înțelegeți riscul consecințelor utilizării țigărilor care pot apărea după tratamentul cu implanturi dentare:
- rata pierderii de țesut osos din jurul implanturilor dentare se mărește;
- probabilitatea de umflare și de apariție a unei nuanțe albăstrui a gingiilor la locul operației crește;
- crește riscul de inflamație și formare de puroi în jurul implantului.
Cum să reduceți riscul de inflamație după inserarea implantului?
Pe lângă evitarea fumatului timp de cel puțin 2 luni după inserarea implanturilor dentare, este important să urmati și alte recomandări. Acestea vor reduce probabilitatea unor consecințe postoperatorii nedorite și vor grăbi perioada de reabilitare.
Principalele măsuri includ:
- clătirea gurii cu soluții speciale (așa cum este prescris de medic);
- periajul zilnic blând al dinților (ideal după fiecare masă);
- utilizarea unui duș bucal;
- utilizarea unei perii interdentare pentru a îndepărta particulele de alimente dintre dinți;
- vizitele la medic la orice semn de probleme.