Găuri mari în buzunarele universităţilor clujene: au de recuperat peste 80 milioane de lei din proiecte cu finanţare europeană!

Universităţile clujeane s-au ales cu o gaură în buget de 80 milioane de lei din cauza proiectelor cu finanţare europeană POSDRU. Această situaţie este datorată blocajelor şi nerespectărării termenelor de plată a proiectelor de către Uniunea Europeană.

Universităţile clujene au creditat proiectele POSDRU cu aproape 80 milioane de lei. Cea mai dificilă situaţie o prezintă Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca care a fost nevoită să facă un credit bancar de 15 milioane de lei pentru a putea susţine finanţarea proiectelor POSDRU derulate de ei.

În situaţii similare se află şi Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Astfel, UBB are de recuperat aproximativ 50 milioane de lei, iar USAMV-ul derulează 11 proiecte pentru care aşteaptă plata a 24 milioane de lei.

În cadrul programului POSDRU, au fost depuse în perioada 2007 – august 2012 un număr de 10.223 proiecte dintre care, doar 2.500 au primit finanţare. Plaţile de la UE către beneficiari au totalizat 5,04 miliarde de lei. Unul dintre impedimentele de a atinge ţinta propusă o constituie şi corecţiile financiare pe care Comisia Europeneană le va aplica României din cauza neregulilor descoperite la proiectele de finanţare din perioada ianuarie 2007 – noiembrie 2011.

România se situează, pentru al treilea an la rând, pe ultimul loc la absorbţia fondurilor europene, la nivelul lui 2011, potrivit unui studiu KPMG şi pe primul loc la cazurile de fraudă. Astfel, România înregistrează cele mai multe cazuri de fraudă din UE, 225, potrivit ultimelor publicaţii ale Comisiei Europene şi ale Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF).

Între timp, plăţile pentru proiectele cu finanţare europeană sunt sistate. Beneficiarii programului POSDRU îşi pot recupera banii până la redeschiderea plăţilor de la ministerul de resort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.