Greșeli comune și periculoase pe care și tu le faci când utilizezi uleiuri esențiale. Cum să le folosești corect 

Creșterea popularității uleiurilor esențiale este incontestabilă, iar experții susțin că această piață va continua să înregistreze o dezvoltare și mai puternică până în viitorul apropiat. Dovada acestui lucru stă în discuțiile despre aceste produse, care se regăsesc peste tot în mediul online și nu numai. În timp ce unele persoane susțin că acestea fac minuni, altele sunt mai sceptice. Dar care este adevărul?

După cum îți poate spune orice aromaterapist, utilizarea sigură și adecvată este foarte importantă pentru a te bucura de beneficiile uleiurilor esențiale. De la creșterea calității somnului până la calmarea durerilor de cap, specialiștii spun că aceste produse sunt un puternic ajutor pentru sănătate.

Cu toate acestea, lipsa educației privind siguranța și utilizarea corespunzătoare a lor poate duce la situații periculoase. Aceste produse sunt substanțe vegetale puternic concentrate și este indicat să le tratezi cu grijă.

Pentru a fi în siguranță când le folosești, iată ce recomandă experții să NU faci:

Să folosești uleiuri fotosensibile și să te expui la soare

Aceste produse conțin, de obicei, furocoumarine, care pot provoca arsuri severe și pot crește riscul de cancer al pielii atunci când aceasta este expusă la lumina UV sau la razele soarelui. Dacă știi că vei petrece timp în aer liber, plănuiești să mergi la solar sau la manichiură, evită să le aplici. Este valabil și în cazul produselor de îngrijire care le conțin. În privința celor de curățare, cum ar fi gelul de duș sau săpunul, riscul nu este atât de mare, fiindcă acestea sunt limpezite de pe epidermă. 

Să nu te informezi înainte de utilizare

Poți folosi uleiurile esențiale în multe moduri. Ele pot fi aplicate direct pe piele, inhalate sau folosite intern. Fiecare metodă de aplicare are propriile precauții, de aceea este indicat să te informezi corespunzător cu privire la fiecare astfel de produs.

Anumite uleiuri pot provoca iritații dacă sunt utilizate în concentrații prea mari. O problemă de acest gen este rezultatul direct al contactului cu produsul și este localizată, iar sistemul imunitar nu este implicat. Totuși, pentru a evita orice risc, recomandat este să discuți cu un specialist.

Să nu respecți contraindicațiile și recomandările generale de siguranță

Necunoașterea și ignorarea informațiilor referitoare la utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale poate fi una dintre cele mai mari greșeli. Acestea pot interacționa cu medicamente și pot provoca reacții adverse când sunt utilizate în exces. De asemenea, ele pot reacționa direct la copii, la vârstnici și la cei cu imunitatea slăbită.

De exemplu, uleiul esențial de ananson conține componenți toxici precum anetol și eter fenolic. Atunci când este utilizat în doze excesive (mai mult de trei picături, de trei ori pe zi sau timp de peste două-trei săptămâni) el poate provoca afecțiuni ale sistemului circulator și celui nervos.

Sigur, există o mulțime de astfel de produse care nu prezintă niciun risc. În gama de uleiuri esențiale de la Prova.ro găsești o mulțime, care pot fi folosite și în preajma copiilor. 

Utilizarea acestor produse îți poate îmbunătăți bunăstarea, însă, ca în cazul tuturor lucrurilor, cu cât ești mai educat cu privire la ceea ce folosești, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.