Hanuka, sărbătoarea luminii aniversată de evreii din Cluj

Comunitatea evreilor din Cluj-Napoca îi invită pe cei interesați joi, 18 decembrie, de la ora 18:00, la sărbătoarea Hanuka, sărbătoarea luminii în cultura evreiască.

hanuka

Evenimentul va avea loc la Templul Memorial al Deportaților de pe strada Horea nr. 21.

Hanuka, numită și sărbătoarea luminii, reprezintă cea mai „tânără” sărbătoare evreiască, care comemorează evenimente petrecute în urmă cu 2.178 de ani – puţin faţă de istoria multimilenară a poporului evreu, potrivit reprezentanților Comunității Evreilor din Cluj-Napoca.

„Atunci a avut loc o răscoală populară împotriva Imperiului Seleucid (Siria), unul din statele elenistice succesoare ale imperiului lui Alexandru Macedon, care stăpânea şi peste Iudeea. Revolta condusă de eroii Macabei se îndrepta împotriva politicii agresive de elenizare a populaţiei, de impunere a politeismului şi moravurilor greceşti. Şi ca prin minune, marele imperiu a fost înfrânt şi a fost creat singurul stat evreu independent din perioada de la distrugerea primului Templu şi până la naşterea statului modern Israel. Dar nu această uimitoare victorie militară este în centrul sărbătorii de Hanuca, ci un alt miracol. După eliberarea Ierusalimului de către insurgenţi şi purificarea Templului, s-a găsit un singur ulcior de ulei sfinţit pentru a arde în candelabru. Deşi cantitatea de ulei era suficientă doar pentru o zi, el a ars neîntrerupt timp de 8 zile, până când s-a putut pregăti ulei nou” transmite Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca.

Reprezentanții comunității mai afirmă că această sărbătoare „este una a bucuriei şi a cântecelor, mai ales pentru copii, care primesc daruri, se joacă cu un titirez şi mănâncă dulciuri. Este o sărbătoare importantă pentru poporul evreu, dar are şi o semnificaţie unversală, fiind legată de evenimente care au salvat credinţa monoteistă în general”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.