„Imagini din vis”, documentarul despre viața lui Rodion-Ladislau Roșca, proiectat la DocuArt Fest Cluj 2016

Povestea de viață impresionantă pe care o are părintele muzicii electronice în România, Rodion-Ladislau Roșca, fostul membru al trupei Rodion G.A., una dintre cele mai în vogă trupe românești ale anilor 70-80, a fost transpusă într-un documentar de 78 de minute regizat de Sorin Luca, „Imagini din vis”, câștigător al marelui premiu la Festivalului documentarului românesc DocuArt Fest 2016 de la București.

Documentarul a fost proiectat și la Cluj-Napoca, sâmbătă, 10 decembrie, la Cinema Dacia din Mănăștur, în prezența a 30 de spectatori, dar și a lui Rodion, care nu și-a putut stăpâni emoțiile și a avut nevoie de câteva minute pentru a-și reveni înainte de a lua cuvântul.

Prietenia cu regizorul Sorin Luca și relația apropiată pe care o are l-au făcut pe Rodion să își deschidă sufletul și să fie cât mai natural în fața camerei, astfel că pe parcursul documentarului aflăm multe lucruri interesante din viața personală a artistului care a definit muzica electronică în România la începutul anilor ’80.

„În primele trei luni a fost mai suspicios despre ce am vrut să fac, i-am comunicat foarte puțin despre intențiile mele, însă nu a vrut să influențeze în niciun fel acțiunea firului și s-a obișnuit rapid cu camera. Am separat partea legată de muzica lui Rodion și personajul, cumva le-am disociat”, a susținut regizorul Sorin Luca.

„Am avut 16 tone de instrumente muzicale, numai boxele ocupau 18 containere. Eram în Cluj în 1978, aveam 38 de difuzoare de 15 țoli. Eram foarte ambițios. M-am mutat la țară pentru că nu aveam unde să îmi țin instrumentele, am construit atâtea boxe și stații că nu aveam unde să le depozitez. Am dat o parte și unor persoane apropiate să mi le țină până găseam un spațiu mai mare. Am fost și regele difuzoarelor în România, nu există difuzor la ora actuală pe care să nu îl pot repara. Muzica mea este diferită și în vremurile bune făceam chiar și 30.000 lei pe lună, dar după un timp m-am săturat să tot strâng bani și așa m-am hotărât să mă mut la țară.

Casa aceasta a fost cea mai mare casă din Așchileu Mare. Am adus 6 camioane de la Cluj, aveam un număr foarte mare de obiecte. Eu am încetat să mai fac muzică după moartea mamei mele”, a declarat Rodion, sâmbătă, la Cinema Dacia.

VIDEO

Absolvent al Liceului de Muzică din Cluj, Rodion a fost atras de compoziție și experiment, astfel că, între anii 1970 – 1977, înregistrează prin metodele proprii, în apartamentul său, peste 70 de cântece. În 1977, alături de Gicu Fărcaș și Adrian Căprar, pune bazele formației Rodion G.A., continuând să scrie muzică după propria filozofie. Rodion a folosit la început unul și mai apoi mai multe magnetofoane şi şi-a înregistrat chitara și, prin supraimprimare sau supramodulare, obținând un sound complet schimbat, foarte asemănător cu cel a sintetizatorului.

Documentarul „Imagini din vis” poartă numele unei piese de pe primul album lansat de Rodion G.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.