Imbunatatirea terenului in procedura de fundatii speciale

Atunci cand este necesar sa se mareasca rezistenta si sa se reduca nivelul de deformare a solurilor in fundatiile instalatiilor existente si in functiune pentru constructii noi si reconstructii, precum si in timpul reconstructiei si a cresterii corespunzatoare a sarcinilor pe fundatii, este necesar sa se aplice armarea pentru a imbunatati proprietatile fizice si mecanice ale solurilor.

Aceasta schimbare este rezultatul atat al cresterii coeziunii particulelor de sol, cat si al modificarii structurii solului si al cresterii densitatii acestuia prin compactare mecanica.

Imbunatatirea terenului pentru fundatii speciale

Exista o serie de moduri in care pot fi consolidate bazele cladirilor si structurilor. In acest scop, diferite tipuri de materiale de legare sub forma lichida, pasta sau pulbere sunt injectate in fundatie sub presiune; masa poate fi expusa la curent electric, racire sau incalzire; solul este compactat, se realizeaza piloti si se amenajeaza palplanse.

O metoda specifica de stabilizare a fundatiei este determinata dupa analizarea compozitiei, structurii si continutului de umiditate a solului, dupa studierea caracteristicilor structurale ale fundatiei si ale intregii cladiri si a motivelor pentru care este necesara consolidarea.

Atunci cand solurile trebuie sa fie consolidate

Imbunatatirea proprietatilor fizice si mecanice ale substratului este o procedura complexa si costisitoare in fundatii speciale. Prin urmare, consolidarea solurilor se realizeaza atunci cand trebuie rezolvate urmatoarele sarcini:

  • Consolidarea structurilor de fundatie de sub cladirile si instalatiile existente, inclusiv reconstructia acestora;
  • Constructia de instalatii industriale si civile in cazul in care se intalnesc soluri de cedare;
  • Absorbtia de noi sarcini statice si dinamice de la structurile adiacente aflate in constructie;
  • Inlaturarea tasarii bazelor subsolului in cazul in care acestea sunt inmuiate de apele subterane sau de suprafata, atat de natura naturala, cat si antropica;
  • Realizarea de sapaturi uscate in soluri saturate cu apa;
  • Protectia structurilor de fundatie impotriva efectelor apelor naturale si artificiale cu agresivitate crescuta fata de beton;
  • Cresterea caracteristicilor de rezistenta a pilotilor si a pilonilor cu diametru mare.

Cu un studiu de fezabilitate adecvat care sa demonstreze eficacitatea masurilor propuse, tehnologiile de consolidare a fundatiilor pot fi utilizate si in alte cazuri.

Necesitatea consolidarii solului este stabilita de catre organizatia de proiectare sau de exploatare, de la caz la caz:

  • in constructiile noi, in conformitate cu rezultatele analizei materialelor de studiu ingineresc-geologic, in care se pot gasi soluri cu rezistenta insuficienta sau suprasaturarea lor cu apa subterana;
  • in timpul reconstructiei si reviziei cladirilor deja construite si exploatate, atunci cand, in timpul pregatirii proiectului, in timpul examinarii si evaluarii starii tehnice a instalatiei in partile de la suprafata si subterane, sunt detectate deformari ale intregii structuri sau ale structurilor individuale ale acesteia.

In aceste cazuri, organizatia de proiectare calculeaza caracteristicile fundatiei necesare pentru a absorbi sarcinile reale ale cladirii sau structurii, iar un subcontractant specializat in lucrari de stabilizare a solului pentru fundatii speciale elaboreaza un proiect de lucru care are ca rezultat crearea unei fundatii cu proprietatile fizice si mecanice necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.