IMPORTANT – Colectarea selectivă devine obligatorie de luni! Amenzi de 2000 lei pentru cei care nu selectează gunoiul!

Începând de luni, 1 iulie, colectarea selectivă pe patru fracții devine obligatorie: plastic/metal, hârtie/ carton, sticlă, deșeuri reziduale/ amestecate/ menajere, iar clujenii care nu se conformează riscă amenzi de până la 2000 lei.

Conform primăriei, colectarea selectivă de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se face astfel în cartierele de blocuri (asociații de proprietari) – la punctele de colectare din zonele de blocuri, în containere/ pubele/ puncte menajere îngropate, personalizate pentru fiecare fracție: plastic/metal – galben; hârtie/ carton – albastru; sticlă – verde, deșeuri reziduale – negru.

„La gospodăriile individuale (case) deșeurilor vor colecta în sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor colecta în pubela furnizată de operator. Este interzisă amestecarea deșeurilor. Este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate, conform legii nr. 211/2011”, a comunicat primăria.

PLASTIC/METAL

Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

Recipientele din plastic (peturi) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Dopul se scoate înainte de debarasare. Astfel, se economisește spațiu prin presare.

DA: bidoane și cutii din plastic, folie de plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie.

NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/ bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (seringi folosite).

HÂRTIE/ CARTON

Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case). Prin împăturire se economisește spațiu.

DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, cutii de carton de băuturi (tetrapack) – se colectează uscate

NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă

STICLĂ

Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice.

NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/ vase rezistente la căldură.

DEȘEURI REZIDUALE/ AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/ excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit.

Categorii speciale de deșeuri

DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă

La blocuri:

Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca: 0264 596 030 (interior 4440) în zilele lucrătoare (Luni-Miercuri | 08:00-16:00, Joi | 08:00-17:30, Vineri | 08:00-14:30) sau 24/24:

• 0264-984 – Telefonul Primarului

• 0264-955 – Dispeceratul Poliției Locale

La case:

Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

DEȘEURI VOLUMINOASE – mobilier, covoare, saltele. Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit. În afara programelor stabilite, colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

DEȘEURI TEXTILE – Îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociației Caritas Cluj | 0752 055 046 |www.containeretextile.ro

DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII – Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.

DEȘEURI DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE (DEEE)

Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești/ platforme subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite, unde pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 09:00 – 13:00.

Puncte fixe (dotate cu containere de culoare verde), în următoarele locații:

• Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca

• Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian

• Str. Meteor – str. Observatorului nr. 107

• Strada Bobâlnei nr. 62-64

De asemenea, DEEE se colectează la stațiile de colectare manuală Sigurec amplasate în Piața IRA și Piața 1 Mai, de luni până vineri, orele 08:00 – 17:00.

De ce este importantă colectarea selectivă?

Se reduce poluarea cauzată de producerea și depozitarea deșeurilor
Se reduce consumul de resurse naturale neregenerabile
Se reduce consumul de energie.

Programul de ridicare al deșeurilor poate fi consultat site-ul www.primariaclujnapoca.ro, la secțiunea mediu/ salubritate/ colectare selectivă. Tarifele distincte pentru colectarea selectivă sunt cele aprobate prin hotărârea de consiliu local nr. 393/23.04.2019”.

În cazul necolectării corespunzătoare a deșeurilor, tariful va fi cu 25% mai mare. Sancțiunile sunt de 1.000 – 2.000 de lei pentru persoanele fizice și de 20.000 – 40.000 de lei pentru persoanele juridice.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.