În sfârşit: Statuia lui Mihai Viteazul a intrat în reparaţii! Lucrările ar urma să fie gata în toamna acestui an

După ani întregi de aşteptări în care statuia domnitorului Mihai Viteazul a stat într-o stare avansată de degradare şi ignorată de autorităţile locale, Primăria Cluj-Napoca a anunţat, într-un final, la începutul acestui an, începerea lucrărilor de restaurare a monumentului şi amenajarea zonei pietonale din preajma statuii şi reîmprospătarea zonei verzi adiacente prin plantări de arbori cu balot, gard viu şi flori.  

Reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul va fi încheiată în toamna acestui an. Executantul desemnat conform procedurilor legale este Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L.

Valoarea contractului este 3.298.890,15 lei cu TVA și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii domnitorului.

Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj, dezvelită în 17 decembrie 1976, operă a sculptorului Marius Butunoiu. Până în 1919, denumirea pieții era István Széchenyi, an în care a fost schimbată în cea de Piața „Mihai Viteazul”.

Statuia are o înălțimea de 7 m, montată un soclu înalt de 4.70 m şi este amplasată pe o platformă cu trei rampe, decorată cu basoreliefuri, reprezentând luptele cu otomanii și Unirea Moldovei și a Transilvaniei cu Țara Românească.

Pe soclul statuii se află o stemă sigilară a domnitorului, care reunește însemnele heraldice ale celor trei țări române – Sursa Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.