Inaugurat abia în noiembrie 2015, sistemul „bike sharing” intră de luni în pauza de iarnă

Primăria Cluj-Napoca anunță suspendarea începând de luni, 14 decembrie, sistemului de închiriere al bicicletelor, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Municipalitatea precizează că sistemul va redeveni funcţional la începutul lunii martie 2016.

cluj bike sharing 2015

Reprezentanţii municipalităţii clujene precizează că din data de 17 noiembrie, de când a fost inaugurat, şi până în prezent, au fost emise 953 de carduri pentru clujenii interesaţi să circule cu bicicleta. În total, aceştia au efectuat 2046 de trasee în municipiul Cluj-Napoca.

Proiectul „Reţea de staţii self-service de închiriere de biciclete”, realizat cu bani europeni şi atribuit în mandatul lui Sorin Apostu asocierii Viacor Engineering Bucureşti – Rico SRL, trebuia să fie dat în funcțiune în vara anului 2013, însă a suferit mai multe amânări și a fost inaugurat doi ani mai târziu.

Sistemul de „bike sharing” are prevăzute 50 de staţii, dintre care 43 în Cluj-Napoca, şi 7, inexistente în acest moment, în Apahida şi Floreşti. Peste 500 de biciclete au fost achiziţionate în program, care are un buget total de 17,6 milioane de lei. Din această sumă, 13,4 milioane de lei au fost asigurate de Uniunea Europeană.

Potrivit regulamentului votat în Consiliul Local la începutul acestei luni, o bicicletă poate fi închiriată gratuit timp de o oră. Dacă se depășește o oră, păstrarea vehiculului nu mai este gratuită, utilizatorii urmând să plătească o taxă între 2 şi 80 de lei, în funcţie de timpul de utilizare. Bicicleta este înseriată şi are doi senzori care sunt cuplaţi la staţiile de stocare care transmit că aceasta a fost returnată.

Intervalul orar de închiriere pentru o zi este 06:00 – 24:00, valabil de luni până duminică. Pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la închiriere, dar în cel mult 12 ore de la durata maximă – ora 24:00 din ziua închirierii – se aplică o amendă în valoare de 100 de lei. De asemenea, pentru avarierea bicicletelor sau a staţiilor de stocare se vor percepe amenzi între 100 şi 500 de lei. Pentru pierderea sau furtul bicicletei, utilizatorul va scoate din buzunar 650 de lei.

Închirierea bicicletelor se va face în baza unui card emis de Primăria Cluj-Napoca. Persoanele sub 18 ani pot obţine cardul doar cu acordul unui părinte, în timp ce tinerii sub 14 ani nu pot beneficia de acest serviciu. Cardul este nominal şi nu poate fi împrumutat unei alte persoane.

Perioada de funcţionare a sistemului poate fi întreruptă în perioada 1 decembrie – 1 martie, în funcţie de condiţiile meteo. În acest răstimp, se va efectua revizia totală a parcului de biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.