După legea anti-fumat, pe site-ul Ministerului Sănătății a fost publicat un proiect de lege care vine cu noi reguli pentru producătorii și distribuitorii de țigări.
Proiectul de lege propus dorește să interzică țigările care au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului.Vor fi interzise și țigaretele care au arome în filtre, hârtie, ambalaj. Astfel, țigările aromate cu capsulă, atât de apreciate printre fumători, mai ales de către femei, vor ieși de pe piață.
De asemenea, orice fel de țigări care conțin aditivi „speciali” (vitamine, cofeină, taurină etc.) și oferă consumatorului impresia de energie și vitalitate vor fi interzise deoarece încurajează fumatul.
„Se interzice punerea pe piaţă şi a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi “speciali” (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei”, este menționat în proiectul de lege.
În cadrul legii este reglementat și nivelul emisiilor pentru fiecare țigară. Astfel, cea mai mare valoare a unei țigarete nu are voie să depășească 10 mg gudron, 1 mg nicotină și 10 mg de monoxid de carbon, pentru a se ține sub control nivelul maxim de emisii. Pentru măsurarea valorilor va fi nevoie de laboratoare speciale care urmează a fi înființare de oficialii din Sănătate.
Mesajele de atenționare, mult mai vizibile
Aspectul și etichetarea produselor de tutun vor suferi de asemenea modificări.
„Fiecare pachet unitar de produse din tutun introdus pe piaţă în România şi orice ambalaj exterior poartă avertismentele de sănătate reglementate în prezentul capitol inscripționate în limba română”, este specificat în proiectul de lege.
În prezent, mesajele de atenționare în ceea ce privește problemele de sănătate de care pot suferi fumătorii ocupă aproximativ 50% din suprafața pachetului. Noua lege prevede ca pe 65% din suprața ambalajului să apară avertismente despre modul în care țigările le pot afecta sănătatea. Aceste mesaje trebuie să conțină: text, poză și numărul de telefon la care pot apela pentru a obține informații în ceea ce privește metodele prin care se poate renunța la fumat.
„Etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui să cuprindă un avertisment general (”Fumatul ucide”, pe 50% din faţa laterală), un mesaj de informare (“Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, pe 50% din faţa laterală), avertismente de sănătate combinate formate din text, poză şi număr de telefon de la care se pot obţine informaţii despre metodele de renunţare la fumat (pe ambele feţe, în partea superioară, pe 65% din suprafaţă, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel încât marca să rămână sub avertisment)”, este explicat pe site-ul Ministerului Sănătății.
Nici țigările electronice nu scapă
Și în cazul țigaretelor electronice și a flacoanelor de reumplere trebuie respectate prevederile legale. Aromele și aditivii sunt de asemenea interzise, iar ingredientele trebuie să fie cât mai pure.
În ceea ce privește etichetarea, ambalajele țigărilor electronice trebuie să conțină avertismente prin care consumatorul este atenționat că produsul conține nicotină, iar aceasta generează un grad ridicat de dependență.
Nivelul de nicotină pe care îl conține lichidul nu trebuie să depășească 20mg/ml.