INDIA a anunțat un număr record de morți de COVID-19. Prima țară din lume cu 400.000 de bolnavi pe zi

India a înregistrat cel mai ridicat bilanț zilnic de victime de coronavirus de la începutul pandemiei, la o zi după ce a devenit prima țară la nivel mondial care anunță peste 400.000 de cazuri noi într-o singură zi, informează BBC. Ministerul Sănătății a anunțat că 3.689 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, scrie digi24.ro.

Premierul Narendra Modi s-a întâlnit duminică dimineață cu ministrul Sănătății pentru a discuta despre criza sanitară. Spitalele sunt copleșite de numărul mare de pacienți și există o penurie de paturi și rezerve de oxigen. Totodată, morgile și crematoriile au devenit neîncăpătoare din cauza numărului mare de victime.

Sâmbătă, 12 oameni au murit în Delhi după ce Spitalul Batra a rămas fără oxigen, pentru a doua oară în ultima săptămână. Publicația Times of India a anunțat 16 morți în statul Andhra Pradesh din cauza lipsei de oxigen din două spitale, și alte șase victime în Gurgaon, o suburbie a capitalei Delhi.

Instanța Supremă din Dehli a anunțat că oficialii locali vor fi pedepsiți dacă spitalele nu sunt aprovizionate corespunzător.

Experții au avertizat că bilanțul oficial al morților din India este grav subdimensionat, făcând referire la nivelul scăzut de testări de coronavirus și la persoanele care mor acasă, în special în zonele rurale.

Cum decurge vaccinarea în India?

Toți adulții din India sunt acum eligibili pentru vaccinare, însă planul de a lansa o campanie la nivel național a eșuat, întrucât mai multe state au anunțat că nu au suficiente doze.

Deși este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, India se confruntă cu o criză pe plan local și a interzis temporar exporturile de vaccin AstraZeneca pentru a satisface cererea internă. Ministerul Sănătății a anunțat că aproape 85.000 de oameni au primit prima doză duminică.

India a folosit până acum două seruri, AstraZeneca și Covaxin, produs de compania locală Bharat Biotech. Serul rusesc Sputnik V a fost aprobat recent, iar primele 150.000 de doze au sosit sâmbătă.

De ce nu este India în carantină

Guvernul indian ezită să instaureze carantina la nivel național, pas considerat de premier „o soluție de ultimă instanță”. Conducerea țării se teme de impactul pe care carantina l-ar avea asupra economiei indiene, după ce producția a scăzut cu 24% în al doilea trimestru din 2020, când a fost carantină, față de aceeași perioadă din anul precedent.

Mai multe state au impus carantina pe plan local, precum Odisha, Delhi, Maharashtra, Karnataka și Bengalul de Vest. Alte state au impus restricții pe timpul nopții și în weekend.

Publicația indiană Express scrie că grupul strategic care sfătuiește guvernul indian pe tema pandemiei insistă pentru o carantină la nivel național.

Expertul american în boli infecțioase Anthony Faucci a declarat sâmbătă că o carantină imediat de câteva săptămâni ar putea opri lanțul transmisiei bolii în India.

Premierul indian Narendra Modi a fost criticat în ultima perioadă pentru că a permis oamenilor să participe cu milioanele la festivale religioase sau la mitinguri politice uriașe în martie și aprilie, fără vreo măsură de distanțare socială sau protecție.

Foto: Profimedia

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.