Informații online și distracție offline; ori ambele online

Festivalul Internațional de Film Transilvania este din nou aici. Aflat la ediția numărul 21, acesta își păstrează vechiul format, dar vine totodată cu noutăți, delicatese vizuale și surprize. Website-ul său oficial, tiff.ro, este cea mai bună sursă de informații, iar dincolo de granițele temporale ale marelui eveniment, acesta oferă și varianta de entertainment online.

Este vorba despre TIFF Unlimited, platforma de online streaming, cu un alt gen de filme, total diferite de oferta Netflix și care e disponibilă atât pe iPhone, cât și pe android. Aici sunt adunate capodopere prezente sau premiate în cadrul TIFF, care pot să aducă peste an și în casa fiecăruia, câte un pic din zumzetul și senzațiile retrăite vara, în Cluj, în fața marelui ecran din aer liber sau între pereții cinematografelor care au adunate zeci de povești între pereții lor.

Atmosfera unui festival de film nu poate fi chiar aceeași dacă este replicată în universul online, dar există alte forme de divertisment pentru care acest lucru funcționează, cum ar fi jocurile, fie dacă vorbim despre jocuri de societate, poker, oferit de PokerStars, șah, găsit pe Chess, backgammon, ca pe Gombis, sau orice altceva care odată a fost posibil doar live, față în față. O platformă online complexă, care își propune să ofere publicului tot ce este mai bun, adună toate informațiile necesare, împărțite pe tip de joc și apoi oferă posibilitatea celor care nici măcar nu se cunosc, să devină coechipieri sau adversari.

Pe tiff.ro, foarte important de urmărit este aperitiff-ul, cotidianul festivalului, care, bineînțeles, supraviețuiește dincolo de zilele lui cireșar. Acesta conține, în principal, articole despre filme nou apărute, interviuri cu regizori, actori și alți artiști vizuali, precum și dezvăluiri despre alte festivaluri de film din lume, despre ediții curente și schimbările pe care le aduc pe scena culturală internațională. Foarte interesant este faptul că edițiile anterioare ale revistei pot fi descărcate în format pdf, începând cu aparițiile din 2006. Doritorii pot alege să descarce o singură ediție sau chiar pe toate, nu există o limită.

Următoarea secțiune interesantă de pe website-ul festivalului este Tiff Official Shop. Aici sunt oferite spre vânzare obiecte diverse inscripționate cu logo-ul TIFF, precum ghiozdane, piese de îmbrăcăminte, evantaie, accesorii fel de fel și nelipsitele filme. Este vorba în principal despre producții românești, pe care cinefilii le-au urmărit deja, dar este plăcut să le achiziționeze pentru colecția personală. Acest magazin online este plăcut de vizitat și înainte de desfășurarea efectivă a festivalului, mai ales de către cineva care va participa la eveniment și își dorește să își exprime interesul pentru istoria de peste 20 de ani a acestui concept inedit. Purtând o pereche de cercei, un tricou sau o tote bag cu bine-cunoscutul T scos în evidență, reprezintă drumul cel mai scurt spre o astfel de exteriorizare.

TIFF are și o aplicație oficială. Aceasta poate fi descărcată din Google Play, ori din App Store și oferă informații despre toate evenimentele din ediția curentă, fie ele filme, documentare, cine-concerte. Cumpărarea de bilete este mult mai simplă prin intermediul său, ca și găsirea locației în care vrei să ajungi.

Fiecare ediție TIFF dă roade și datorită unui anumit număr de voluntari, repartizați în diferite secțiuni în funcție de abilitățile lor, de necesități și preferințe. Festivalul nu ar fi la fel fără acest vibe tineresc, adus aproape în proporție de sută la sută de studenți dornici de o experiență altfel, la final de an universitar. Pe tiff.ro se anunță an de an, în mod oficial, când se dă deschiderea înscrierilor, care sunt criteriile și care e termenul limită de aplicare. Secțiunea Voluntari sare în ochi oricărei persoane interesate și nu omite nici un detaliu.

Website-ul Festivalului Internațional de Film Transilvania este extrem de complex și merită o analiză amănunțită. În funcție de interes și perspective, poți poposi acolo unde lumea filmului îți pare și mai dragă. Dacă te simți copleșit de atâtea informații, există și un buton de search, care te va ajuta să ajungi la mal, precum și mai aproape de butonul play.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.