Investiție pe fonduri europene în modernizarea stației de tratare a apei în Gilău

Joi, 18 februarie 2021, a fost semnat contractul de lucrări privind proiectul de modernizare a stației de tratare a apei din Gilău, investiție finanțată prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020, în valoare totală de 355,6 milioane de euro.

Lucrările vor debuta cât de curând, în cursul lunii martie, durata acestora fiind de maxim 27 de luni.

În vederea îmbunătățirii procesului de tratabilitate a apei, principalele intervenții vor consta în reabilitarea micrositelor, a decantoarelor și a stației de filtre, respectiv construirea a două noi laboratoare de analiză a calității apei.

De asemenea, stația de tratare a apei din Gilău va beneficia de un sistem de monitorizare complet automatizat, inclusiv de un sistem de reducere a presiunii apei la intrare, cu recuperare de energie.

Odată finalizată investiția, stația de tratare a apei din Gilău va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu apă a localităților deservite de Compania de Apă „Someș”.

De asemenea, prin derularea procesului de deshidratare și reținere a nămolului provenit din decantare, investiția va contribui și la o mai bună protejare a mediului.

Stația de tratare a apei Gilău a mai făcut, în ultimii 20 de ani, obiectul a două etape succesive de modernizare, realizate în cadrul programelor de investiții din fonduri europene MUDP II (1997-2002) și ISPA (2003-2009).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.