Ioan Aurel Pop: „Ziua Limbii Române este o sărbătoare a sufletului românesc”

Ziua Limbii Române este o sărbătoare a sufletului românesc, fiindcă limba este efigia cea mai pregnantă a românilor, a afirmat, marţi, Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, la dezbaterea „Statutul actual al limbii române”.

Ziua Limbii Române – din 1990 în Republica Moldova şi din 2013 în România – este sărbătoare oficială, dar de fapt e o sărbătoare a sufletului românesc, fiindcă limba este efigia cea mai pregnantă a românilor. S-au dat multe definiţii ale limbii şi multe definiţii ale limbii române, dar limba pentru mine înseamnă un organism viu care se naşte, creşte, se dezvoltă şi chiar îmbătrâneşte câteodată şi se varsă în alte limbi odată cu poporul care a creat-o şi căreia i-a servit drept mijloc de comunicare. De aceea vorbim, poate incorect din punct de vedere ştiinţific, dar în limbaj colocvial despre limbi vii şi despre limbi moarte. A noastră este vie şi oricât de contaminată ar fi ea astăzi de neologisme, barbarisme, hiperurbanisme, de prescurtări neobişnuite, de sms-uri năstruşnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are încă puterea de a rămâne ea însăşi în ciuda acestor variate primejdii„, a spus Ioan Aurel Pop în cadrul evenimentului desfăşurat în Aula Academiei, citează AGERPRES.

Ioan Aurel Pop a afirmat că Academia Română are rolul de a veghea asupra limbii române, a limbii literare bogate, armonioase, frumoase şi capabile să comunice toate simţămintele omeneşti.

Limba noastră este viaţa noastră şi, din fericire, cred că limba are propriile mijloace de apărare, de conservare şi de dezvoltare cu o condiţie, să veghem ca specialişti asupra celei mai frumoase forme a limbii care este limba literară.

Ne putem exprima în graiuri, putem cultiva dialectele limbii, putem avea un limbaj colocvial, dar atunci când este vorba de o ceremonie şi de solemnitate, limba literară ne defineşte, iar a noastră este o limbă literară bogată, armonioasă, frumoasă, capabilă să comunice prin cuvinte toate simţămintele omeneşti, de la cele mai simple până la cele mai complicate. Această misiune de grijă asupra limbii o are Academia Română şi Academia Română nu va abdica niciodată de la misiunea ei”, a mai spus preşedintele Academiei Române.

Legea privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.