Istoria de puțini cunoscută a vechiului „Corso” al Clujului – Bulevardul Eroilor. IMAGINI RARE

Supranumit vechiul Corso al Clujului, Bulevardul Eroilor are o istorie fascinantă, redată de clujeanul Csaba Minier pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj.

Încă din epoca medievală, Eroilor era una din principalele străzi comerciale ale oraşului, iar după sistematizarea şi extinderea Pieţei Unirii, de la începutul secolului XX, a devenit un loc important de promenadă și relaxare.

După publicistul și filologul Gaal György în perioada medievală principala arteră a orașului, dată fiind lățimea sa neobișnuită și o important zonă comercială, în care negustorii își prezentau mărfurile pentru oamenii bogați ai orașului, care locuiu în palatele din zonă. Numit inițial Strada de Mijloc, bulevardul a primit diferite nume incepînd din sfârșitul secolului al XIX-lea.

Se numea str. Deák Ferenc, politicianul maghiar considerat „înțeleptul patriei”, apoi, în timp, regina Maria, ministrul sovietic de Externe, Molotov, imediat după al Doilea Război Mondial, al primului ministru român dr. Petru Groza, pentru a fi rebotezat în 1990 cu actualul nume, în cinstea eroilor-martiri ai revoluției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.