Istoria Dealului Cetățuia – În perioada interbelică era raiul prostituatelor cu 80 de bordeluri

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Cluj-Napoca, Cetățuia, care oferă o panoramă impresionantă asupra orașului, are o istorie fascinantă.

Clujeanul Csaba Minier a evocat pe grupul de Facebook „Amintiri din Vechiul Cluj” o scurtă istorie despre Dealul Cetățuia a istoricului Ancuța-Lăcrămioara Chiș, alături de câteva fotografii de arhivă inedite cu așa numitul „acoperiș al Clujului”, despre care aflăm un amănunt interesant, în perioada interbelică fiind un rai al prostituatelor, acolo fiind o mahala cu 80 de bordeluri.

Austriecii au ridicat în 1726 o cetate cu ziduri în formă de stea, realizate de arhitectul militar Giovanni Murando Visconti, pentru a fi un post de apărare și control asupra Clujului.

„Așa zisul „acoperisul Clujului” a fost și este Dealul Cetățuia. Aici a fost ridicat de austrieci în 1726 o cetate cu ziduri în formă de stea de către arhitectul militar Giovanni Murando Visconti, menită să fie un post de apărare și control asupra Clujului.

Cunoaștem istoria ei. Insă în perioada interbelică și pănă în anii 1960 panta dealului era locul pe care se găseau unele dintre cele mai mizere zone ale orașului, cu cocioabe mizere și bordeluri fără pretenții în care prostituatele își ofereau serviciile pentru mâncare sau lemne de foc.

O reglementare a poliției clujene din perioada interbelică interzicea angajarea femeilor în restaurante și cafenele, fapt care a atras imediat o creștere a numărului de prostituate, iar în „mahalaua” de pe Cetățuie a înflorit și mai mult comerțul cu servicii sexuale. Erau cca. 80 de bordeluri.

Eu personal nu am indrăznit niciodată să „vizitez” singur acest loc. Dar începutul anilor ’60, construirea noilor blocuri pe pe Strada Dragalina a schimbat fundamental peisajul zonei, iar ridicarea hotelului Belvedere a dat o notă de lux și modernitate acestei părți a Clujului (Dr. Ancuta-Lacrimioara Chis)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.