ISTORIE de CLUJ. Povestea fascinantă a Bisericii Luterane din centrul Clujului

Un istoric clujean, Csaba Minier, a prezentat pe un grup de Facebook povestea Bisericii Evanghelice Luterane din centrul Clujului, poziționată la intersecția străzilor Regele Ferdinand cu B-dul 21 Decembrie 1989.

Una dintre cele mai „noi” biserici construite în Cluj este un lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice Luterane din România, aflată la intersecția str Bulevardul 21 decembrie și Regele Ferdinand.

Trebuie știut că Luteranismul reprezintă teologie creștină de tip protestant, elaborată de preotul german Martin Luther care pe 31 octombrie 1517, a lipit pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de Teze în care denunța cu tărie penalitatea bisericii.

Pe lângă faptul că a pus la îndoială rolul esențial al bisericii, Luther a mai protestat și împotriva altor credințe și practici ale acesteia.

De exemplu, el a contestat existența purgatoriului și necesitatea ca membrii clerului să rămână celibatari. El însuși s-a căsătorit in anul 1522 cu o fostă călugărită. El a pledat și împotriva autorității papale în afaceri de stat.

Biserica din Cluj a fost construită în perioada 1816-1829, după planurile inginerului George Winkler. Lîngă biserică a fost ridicată și o școală.

Are o lungime de cca 34m turnul înalt de 43 m este în stil baroc tîrzie.

Biserica este frecventată preponderent de credincioși luterani de limbă maghiară. Biserica a fost refăcută recent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.