Jazz in the Pata

Dacă comuna Bonțida are un festival care o readuce în centrul atenției și o pune pe harta internațională, zona Pata Rât are și ea, mai nou, un festival de câteva ore care o readuce în centrul atenției și o pune pe harta Clujului.

Cei de la Jazz in the Park sunt la al doilea an în care au adus muzica și distracția pentru „localnicii” de la groapa de gunoi a orașului, al doilea an în care îi mai pasă cuiva și de clujenii care locuiesc în Pata, fiindcă autoritățile locale par să îi fi uitat demult. Și cum ploaia și vremea nefavorabilă le-au stricat planurile organizatorilor, însă nu și voia bună a participanților, care nu s-au lăsat intimidați de cei câțiva stropi și au continuat să danseze și să se simtă bine pe acordurile trupei Mihai Mihalache Band, trupă care a încheiat seara de concerte în Pata.

Anul acesta au fost mai puțini participanți veniți din oraș ca și anul trecut, dar numeroși străini au luat cu asalt Pata Rât să vadă o altă față a Clujului, una care nu se regăsește în broșurile turistice și în campaniile de promovare ale orașului. O zonă detestată și hulită de majoritatea cetățenilor și complet ignorată de autorități, dar o zonă unde locuiesc clujeni totuși. Și ei sunt parte din Cluj-Napoca și merită să se bucure de un concert pe cinste, la fel ca orice al locuitor al urbei. Numeroși tineri din Germania, Spania, Italia sau chiar Cambodgia au dansat și s-au simțit bine marți seară, în ploaie, cot la cot cu cetățenii de etnie romă care locuiesc în Pata. Împreună. O imagine cum rar ți-e dat să vezi. O imagine a normalității.

Oamenii au început să sosească încă de la ora 18:30 cu autobuzele puse la dispozișie de regia de transport a orașului, când au urcat pe scenă Taraful lui Siminic, urmați de JazzyBIT și Marius Mihalache Band, ultimii având ghinionul de a cădea de două ori generatorul care alimenta scena, însă organizatorii au repus rapid instalația de sonorizare în funcțiune de fiecare dată și astfel trupa și-a continuat recitalul până la ora 22:00, când s-a întețit și ploaia, iar participanții s-au urcat în autobuze și au plecat spre case, în timp ce localnicii s-au retras, fericiți, în căsuțele lor improvizate așteptând o nouă zi. După mult timp, a fost o zi plină de bucurie la Pata Rât. O zi în care localnicii zonei s-au simțit și ei parte din comunitatea orașului.

Anul acesta locuitorii din Pata s-au pregătit intens să își primească oaspeții așa cum se cuvine, au făcut mici, cârnați, porumb fiert și au pregătit stocul de dulciuri și băuturi răcoritoare pentru a face și ei un ban cinstit de pe urma participanților la Jazz in the Park veniți să-i viziteze. Nu în fiecare zi avem oaspeți la noi „acasă”, așa că de ce să nu profităm și noi puțin de pe urma asta, s-au gândit, probabil, locuitorii Patei.

S-au făcut sute de fotografii, zeci de selfie-uri, camerele televiziunilor au surprins fiecare moment al distracției de lângă groapa de gunoi a Clujului, iar, cel puțin pentru o seară, Pata Rât a fost într-o mică sărbătoare.

Copiii Patei au fost cei mai fericiți și încântați de acest eveniment, fiind în centrul atenției mereu și simțindu-se ca niște mici vedete, participanții au dansat cu ei, le-au oferit sucuri, dulciuri, au povestit cu ei, s-au distrat și și-au făcut poze, iar micuții i-au răsplătit cu zeci de zâmbete și multă voioșie.

VIDEO – Marius Mihalache Band la Pata Rât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.