Lansare de carte: „Căutătorii de poveşti”, o incursiune printre bibliotecile publice de astăzi

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a găzduit, luni, 19 noiembrie, lansarea volumului „Căutătorii de Poveşti”, o colecţie de poveşti semnate de Cătălin Ştefănescu, prezent la eveniment, alături de Irina Păcurariu, Vlad Petreanu şi Radu Paraschivescu. De asemenea, au mai fost prezenţi şi Vakar Istvan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dl. Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet România cât şi eroi ai poveştilor şi bibliotecari din judeţele Cluj, Satu Mare, Bihor, Bistriţa Năsăud şi Sălaj.

Volumul „Căutătorii de Poveşti” este rezultatul primei campanii de promovare a bibliotecilor publice din România, care a consemnat schimbările şi efectele în comunitate datorate dezvoltării bibliotecilor publice locale. Timp de zece săptămâni, cei patru scriitori şi jurnalişti implicaţi în proiect au luat pulsul bibliotecilor publice, au stat de vorbă cu bibliotecari, dar şi oameni obişnuiţi ale căror vieţi au fost schimbate datorită bibliotecilor şi au scris poveştile întâlnite.

Fragmentele din aceste poveşti au putut fi citite  până acum pe site-ul campaniei www.cautatoriidepovesti.ro, iar din luna noiembrie volumul este disponibil în format electronic pe site-ul respectiv. Acesta va fi lansat în format tipărit în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, ediţia XIX, în data de 23 noiembrie.

Seria lansărilor locale a început săptămâna trecută cu Suceava şi Sf. Gheorghe şi va continua săptămâna următoare în Craiova, Brăila şi Timişoara.

Poveşti cu parfum local ardelenesc

Zona celor cinci judeţe a fost străbătută de doi dintre cei patru scriitori, care au întâlnit bibliotecari pprecum Luminiţa Izdrăilă, pe care Radu Paraschivescu o descrie ca fiind „argintul viu” din localitate şi care are în bibliotecă pe lângă revistele Flacăra, VIP, Dilema Veche chiar şi ultimele numere din Le Monde şi Le Figaro.

Biblioteca din Sănduleşti, judeţul Cluj, a fost pentru Cătălin Ştefănescu locul unei premiere: o nuntă organizată şi orchestrată cu fineţe de bibliotecară în cele mai mici detalii, de la sarmale şi cozonaci la mire, mireasă şi strigături. Nu a lipsit nici rapsodul popular sau bocitoarea. „E un spaţiu în care se mişcă oamenii vii, de acum, cu tot ce-o fi bun şi cu tot ce-o fi rău în vremurile de acum”, scrie Cătălin Ştefănescu în „Mireasă, bubo!” argumentând că satul românesc continuă să păstreze tradiţiile vii fără să fie alterate de prezent.

În Baia Mare, Radu Paraschivescu s-a întâlnit cu „oameni de vârsta impropriu denumită a treia” descrişi în povestea „Spini şi Crizanteme” mai degrabă ca nişte copii jucăuşi şi curioşi să înveţe tot ce e nou, inclusiv la ce ajută un site precum Google.

Autorii reuşesc prin poveştile culese în părţile de nord şi vest ale României să molipsească cititorul cu pofta de viaţă a persoanelor întâlnite şi să redea culoarea locală.

Toate acestea şi mult mai multe puteţi citi în cartea „Căutătorilor de Poveşti”, „o poveste fără început şi fără sfârşit” aşa cum spune Paul Andre Baran, directorul Biblionet în prefaţă volumului.

Despre programul Biblionet România

Biblionet este o iniţiativă a Fundatiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitatea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet va dota până la finalul anului peste 2000 de biblioteci locale, dotate cu peste 9.441 de calculatoare şi echipamente aferente  şi peste 2.300 de bibliotecari vor fi instruiţi în utilizarea computerului.

[nggallery id=3]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.