Lansare de carte la Cluj – „Timișoara – Adevărata poveste despre revoluția română”, în 8 decembrie

Asociația Minerva va găzdui în data de 8 decembrie, de la ora 18:00, lansarea cărţii „Timişoara – Adevărata poveste despre revoluţia română”, scrisă de jurnalistul canadian Árpád Szöczi, prezentare însoţită de proiecţia unui film realizat de autor pe aceeaşi temă. Evenimentul va avea loc în sala Cs. Gyímesi Éva a Asociației Minerva (str. Napoca 18:00 din Cluj).

lansare-de-carte-timisoara-adevarata-poveste-a-revolutie-romaneÎn anii 80, Árpád Szöczi a făcut parte dintr-o organizaţie Nord Americană care lupta pentru drepturile omului şi care avea ca scop protecţia minorităţii maghiare din România. A fost direct implicat în evenimentele din decembrie 1989 şi a reuşit să îi intervieveze pe mulţi dintre cei care ar fi jucat un rol central în înlăturarea dictatorului Nicolae Ceauşescu de la putere. Cartea sa se bazează pe aceste declaraţii, dar şi pe documente din arhivele Securităţii (11 vizite la CNSAS în Bucureşti) şi din arhivele Serviciului Secret Maghiar (9 vizite la Történeti Levéltár din Budapesta). Rezultatul prezintă o serie de informaţii noi care aruncă o cu totul altă lumină asupra evenimentelor petrecute în 1989.

Autorul cărţii ne propune o discuţie interesantă despre agenţi, spioni şi misiuni secrete. Vom viziona de asemenea un scurt film în care e intervievat Miklós Németh, prim-ministru al Ungariei în perioada 23 noiembrie 1988 – 23 mai 1990.

Clujenii interesați de revoluția română sunt invitați la o discuţie cu autorul cărţii – în prezent reporter la postul radio şi TV „Deutsche Welle”. Filmul său despre Revoluţia Română a primit Premiul Maghiar pentru Film în anul 2010.

Lansarea de carte va fi moderată de jurnalistul clujean Tiberiu Fărcaș, coordonator al site-ului clujulcultural.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.