Lansarea volumului memorialistic „Lampa din ferestră”, semnat de Tamara Borza

Vineri, 16 octombrie, de la ora 18:00, în sala mare a Primăriei Turda va fi lansat volumul memorialistic „Lampa din Fereastră”, semnat de Tamara Borza (Editura Limes, Cluj-Napoca).

lampa din fereastra turda lansare de carte tamara borzaInvitati: Mircea Peteanu- Ed Limes, prof. Ionica Pop si Dana Deac – Director de Programe al Societatii Culturale Filarmonia.

Turdeanca Tamara Borza îşi lansează cu acest prilej prima carte. Acesta este un volum memorialistic semnat de ea cu pseudonim, Tamara B. Tomagu, şi este dedicat memoriei mamei sale şi nepoţilor Alberta şi Pedro. Cartea este o mărturie a unei perioade întunecate, brutale şi de neînţeles a sistemului politic comunist sovietic. Este povestea suferințelor, a fricii și dedublărilor. Este o carte cu un mesaj important, acela că libertatea dinăuntrul nostru poate învinge absurditatea, umilințele și mizeriile din jurul nostru. Ceea ce este izbitor în această povestire autobiografică este amestecul de poezie şi violenţă, descrierea unei lumi în care sufletul omului, dacă ar fi liber, s-ar simţi ca în paradis, însă acolo este infernul creat de oameni.

Autoarea lasă posterităţii descrieri, analize, gânduri, referitoare la soarta multor oameni ajunşi fără vină într-un sistem diabolic de exterminare a oamenilor.

Iată ce spune ea despre carte:

„M-am născut în U.R.S.S dintr-o greşeală fatidică a istoriei. Copilăria mea a început într-un sat de lîngă Cernăuţi, Bănceni. Mai apoi a continuat în pitorescul târg bucovinean Rădăuţi. Adolescenţa şi anii de liceu i-am petrecut pe colinele și văile staţiunii Călimăneşti, într-o casă sub poalele munţilor Cozia ascultând vuietul şi şoaptele pădurii în nopţile calde de mai, udându-mi picioarele în apele învolburate ale Oltului. Eram într-o clasă de ”reală”. Profesoara care m-a fascinat în anii de liceu a fost profesoara de limba română, d-na Savu Victoria, fostă studentă a lui Călinescu, mama scriitorului Dumitru Tudor Savu, din păcate dispărut dintre noi prea repede.

Anii de studenţie i-am petrecut pe malul Begăi, în Timişoara anilor ’75, ani de glorie ai formaţiei Phoenix și a Cenaclului Flacăra, o Timişoară în plin avânt comunist unde am dobândit o instruire tehnică, dar cu ochii mult mai deschişi spre vecinii dinspre vest. Eram prin anul întâi sau doi când am mai prins un ultim concert, suprarealist pentru mine atunci, mult prea zgomotos, al formației Phoenix, înainte de dispariţia lor de pe scena românească.
Poveștile cărții sunt despre alte vremi și despre alți oameni. O carte cu povești adevărate despre umbrele istoriei: alb sau negru și gri sunt zilele ce sar din memorie”.

Manifestarea este găzduită de Sala Mare a Primăriei Municipiului Turda şi intrarea este liberă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.