Laura Codruța Kovesi, susținută de Parlamentul European la șefia Parchetului european!

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis, vineri, Consiliului UE că Laura Codruţa Kovesi este candidatul susţinut de PE pentru postul de procuror-şef european, potrivit unei scrisori adresate lui George Ciamba şi postate pe Twitter, scrie MEDIAFAX.

„Laura Codruţa Kovesi este candidatul Parlamentului European pentru conducerea Parchetului European. Ea are toate calităţile necesare pentru a face o treabă foarte bună. Avem nevoie de mai multe femei exemplare precum Laura Codruţa Kovesi în posturi de conducere”, a scris Antonio Tajani, pe contul său de Twitter.

Preşedintele Parlamentului European a ataşat şi documentul trimis vineri lui George Ciamba, în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.

Conferinţa Preşedinţilor a stabilit, joi, la Bruxelles ca preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a Parlamentului European cu Consiliul UE pentru funcţia de procuror-şef european.

România nu va face parte din echipa celor trei ambasadori care vor reprezenta Consiliul UE la negocierile cu PE pentru numirea şefului Parchetului European, procedura referindu-se la trei state ce vor deţine Preşedinţia rotativă. Când un candidat are aceeaşi naţionalitate ca unul din statele ce îşi deleagă un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede că următorul stat membru ce va deţine Preşedinţia va trimite un ambasador în locul celui de dinainte.

Prin urmare, din partea Consiliului vor fi prezenţi la negocieri reprezentanţii Finlandei, Croaţiei şi Portugaliei, următoarele preşedinţii ale Consiliului care nu au candidaţi pentru Procurorul European, a declarat, pentru Mediafax, Romain Sadet, reprezentant al Biroului de Presă al Consiliului UE.

Conferinţa Preşedinţilor a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Vera Jourova cere o abordare „corectă” în procedura desemnării procurorului-şef al UE

Vera Jourova, comisarul UE pentru Justiţie, a îndemnat vineri pe „toată lumea” să aibă o abordare „corectă” în procedura pentru desemnarea procurorului-şef european, părând să se refere la criticile care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi, informează site-ul elveţian NAU.ch.

„Toată lumea trebuie să respecte regulile de corectitudine” în procedura pentru desemnarea procurorului-şef al Uniunii Europene, a declarat Vera Jourova, comisar UE pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, citată de site-ul de ştiri NAU.ch.

„Nimeni nu trebuie să discrediteze sau să submineze poziţia vreunui candidat” pentru acest post, a subliniat Jourova.

Conferinţa Preşedinţilor a stabilit joi, la Bruxelles, ca preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a Parlamentului European cu Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-şef european. Conferinţa Preşedinţilor a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.