Livrarea vaccinului Johnson & Johnson începe către statele UE. Când ajunge în România

Compania americană Johnson & Johnson a început luni să livreze vaccinul său COVID-19 către ţările membre ale Uniunii Europene.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, ceea ce constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Vaccinul Johnson & Johnson are un alt avantaj important – poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.

În prima fază, compania americană preconiza că va începe livrările către UE la începutul lunii aprilie, însă a fost nevoită să le amâne din cauza unor probleme de producţie.

„Primele doze vor pleca astăzi din depozite spre statele membre„, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Johnson & Johnson a început astăzi livrările de vaccinuri spre UE. Veşti foarte bune”, a anunţat la rândul său europarlamentarul german Peter Liese.

La începutul acestei luni, comisarul european Thierry Breton declara că firma americană Johnson & Johnson s-a angajat să livreze statelor UE un număr de 55 milioane doze de vaccin până la finele lunii iunie, şi alte 120 milioane de doze în trimestrul al treilea.

Un purtător de cuvânt de la Johnson & Johnson a confirmat că, luni, au început livrările spre ţările UE, Norvegia şi Islanda, dar nu a dorit să facă comentarii cu privire la numărul de doze care vor fi livrate până la finele acestei luni sau în trimestrul al doilea. Purtătorul de cuvânt a spus doar că Johnson & Johnson mizează pe livrarea a 200 de milioane de doze de vaccin către UE, Norvegia şi Islanda până la finele acestui an.

Vaccinul de la Johnson & Johnson a fost, la jumătatea lui martie, al patrulea care a obţinut undă verde din partea Agenţiei europene pentru medicamente (EMA), după cele de la Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.

Conform calendarului estimat de Ministerul Sănătății, primele doze de vaccin Johnson & Johnson sunt așteptate să ajungă în România deja din această lună, astfel că până la finele lunii va începe vaccinarea direct la medicii de familie, fără programare în platformă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.