Frumoasa Grădină Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca are o istorie bogată care datează din secolul al XVII-lea, iar un membru al grupului de Facebook Amintiri din Vechiul Cluj a expus câteva frânturi din ea.
Astfel, ideea de Grădină Botanică la Cluj a fost lansată încă din secolul al XVII-lea și i-a aparținut umanistului Apácai Csere János.
Prima gradină botanică din Cluj și-a deschis porțile în secolul al XIX-lea, în Grădina Mikó, actuala locație a Facultății de Geografie și a Muzeului Zoologic, pe domeniul donat de către Mikó Imre Societății Muzeului Ardelean. I
În 1872 gradina, care cuprinde aproape toate soiurile de arbori și arbuști din Ardeal potrivit documentului donației, a fost dată în grija universități clujene pentru 50 ani.
Primul director, care se numea „gardian” la acea vreme, a fost polihistorul Brassai Sámuel.
Statuia fondatorului Mikó, dezvelită în 1899, se află și în ziua de azi în grădină, iar în 1905 directorul la acea vreme, Richter Aladár, a convins statul maghiar să achiziționeze locația actuală a grădinii în scopul extinderii. Din păcate Războiul Mondial a împiedicat inaugurarea, extinderea a fost terminată abia în 1923 sub conducerea lui Alexandru Borza, el însuși membru al Societății Muzeului Ardelean.
Nouă Grădină Botanică a fost inițial rezervată cercetătorilor, dar și-a deschis porțile publicului larg în 1925. În prezent, aceasta cuprinde peste 11 mii de soiuri de plante.
Sursa foto: András Vajda / Amintiri din Vechiu Cluj