Ludovic Orban: „Fac un apel către magistrați, măcar după 30 de ani să stabilească adevărul”

Premierul Ludovic Orban a mers în Piața Univeristății, la 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990. El a făcut un apel la magistrați ca „măcar după 30 de ani să găsească și pedepsească vinovații. Premierul consideră că Mineriada a însemnat reacția regimului comunist condus de Ion Iliescu la manifestațiile tinerilor, intelectualilor și oamenilor cu convingeri puternic anticomuniste.

„Cu ocazia a 30 de ani de când tinerii protesteau pentru democrație și libertate, am ținut să fiu prezent în Piața Universității și la Universitate pentru a-mi arăta modestul omagiu, aducerea aminte și pentru a păstra viu în memoria generațiilor tinere acest moment dramatic din istoria post revoluționară a României.

În 13 iunie regimul comunist condus de Ion Iliescu, după ce câștigase alegerile în duminica Orbului, a decis, după o înscenare penibilă să facă apel în primă fază la forțele de ordine și după aceea la mineri pentru a călca în picioare demnitatea tinerilor, intelectualilor și oamenilor care aveau o puternică convingere anticomunistă și în favoarea libertății. Iar după 13 iunie au urmat crime, scene de o brutalitate inimaginabilă, bătăi ale tinerilor nevinovați administrate de mineri sau organele de ordine.

Nici până astăzi, dosarul numit Mineriada, care trebuie să facă dreptate, nu este finalizat, iar vinovații nu sunt pedepsiți. Fac un apel către magistrați, măcar după 30 de ani să trateze acest dosar așa cum trebuie tratat, să facă lumină, să stabilească adevărul și să-i pedepsească pe vinovați.

Lucrurile abominabile din zilele de 13, 14 și 15 iunie au lăsat urme adânci în conștiința românilor, au reprezentat o pată pe obrazul României, zeci de ani, și această pată trebuie scoasă de pe obrazul României și nu poate fi realizat decât prin pedepsirea vinovaților. A fost o manifestație pentru libertate, democrație și demnitate. O manifestație la care au participat oameni frumoși, care au visat la o Românie democratică și care, până la urmă, au reușit să aducă România acolo unde îi este locul”, a declarat Ludovic Orban.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.