Mai multe zile libere pentru români în luna mai

zile libere
© Mediafax Foto

Românii ar putea beneficia de mai multe zile libere în luna mai, dacă propunerile parlamentarilor vor fi votate de ammbere Camere ale legislativului. Astfel, Ziua Muncii ar putea fi urmată de Ziua Parlamentului, pe 9 mai, şi Ziua Tradiţiei Monarhice, pe 10 mai.

Deputatul liberal Radu Zlati vrea ca în 10 Mai să fie adus un omagiu regalităţii româneşti. La această dată, în 1866, regele Carol I depunea jurământul. Pe 10 Mai 1877 Senatul proclama independenţa statului român şi tot pe 10 mai, în 1881, România devenea regat. Deputatul Zlati susţine că este momentul „să ne despărţim de falsul istoric comunist şi de a ne întoarce la tradiţia binecuvântată a înaintaşilor noştri”, potrivit realitatea.net.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu este de părere că independenţa statului român a fost proclamată, de fapt, pe 9 mai, nu pe 10 mai 1877. Şi propune ca această zi să fie sărbătoare legală şi zi nelucrătoare. Aleşii nu vor avea liber însă. Diaconu vrea ca 9 Mai să fie şi Ziua Parlamentului, iar Camera Deputaţilor şi Senatul să se reunească în şedinţă festivă.

Câţiva parlamentari au propus, în 2010, ca în prima duminică din luna mai să fie sărbătorită Ziua Mamei, iar în a doua, Ziua Tatălui. Sărbătoarea este prea puţin cunoscută pentru că nu este sărbătoare legală, prin urmare nu se consideră zi liberă.

România are 13 sărbători legale, considerate zile libere. Ţara europeană cu cele mai multe sărbători legale, 20, este Belgia, în timp ce la coada clasamentului se află Olanda, cu doar şapte sărbători legale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.