Mărturia unui medic român aflat în linia întâi la Londra, infectat cu COVID-19

Medicul Tudor Toma, cu un doctorat în bronhoscopie intervențională, s-a infectat cu noul coronavirus într-un spital din Londra, unde a lucrat în linia întâi, alături de colegii săi, pentru tratarea persoanelor bolnave de COVID-19.

Din fericire, doctorul Toma a avut simptome ușoare. Chiar și așa, a declarat el într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, a trecut prin clipe stresante, pentru că „nu știam niciodată cum va fi ziua de mâine, cum evoluează boala, în condițiile în care între 5 și 10% din pacienți, indiferent de vârstă, ajung la terapie intensivă”.

„Am avut pacienți care aveau simptome de COVID și n-am putut să-i testăm”

Dr. Tudor Toma, care lucrează în Marea Britanie din anul 2000 și a ajuns astfel să cunoască foarte bine sistemul de sănătate de acolo, spune că s-au făcut greșeli majore de la debutul pandemiei și până acum.

„Criteriile de testare au fost modificate treptat, noi am avut pacienți pozitivi încă din februarie, începutul lui martie, când criteriile erau foarte stricte, de exemplu, trebuia să fi avut contact cu cineva din China sau din Italia ca să poți să fii testat. Am avut pacienți care aveau simptome de COVID-19 și n-am putut să-i testăm, pacienții respectivi nu au fost izolați inițial. Așa au fost criteriile de la guvernul britanic. Noi am cerut să fie testați, dar abia pe 10 martie s-au schimbat criteriile de testare și doar după aceea am putut să avem o imagine mai clară cu cine este pozitiv sau negativ. Cu toate astea, testul dura în jur de 3-4 zile, triajul în urgențe îl făceam pe baze clinice, sau pe baza imaginilor radiologice”.

Pentru că a avut simptome ușoare, medicul român s-a tratat acasă de coronavirus, ca să nu ocupe un loc în spital pentru o persoană care avea cu adevărat nevoie de ajutor.

Dr. Tudor Toma: „Spitalul este unul mare, de 800 de paturi, e vorba de echipa de la terapie intensivă, medicină respiratorie, urgență, care a venit în contact cu pacienții. Spitalul s-a redirecționat în momentul în care am început să avem pacienți foarte mulți, am redus din partea clinică, din alte specialități și am extins foarte mult capacitatea pentru pacienții cu COVID-19. La un moment dat a fost o situație mai bună, dar acum, cred că cu vreo 10 zile în urmă, aproape toate paturile de medicală erau ocupate cu pacienți pozitivi sau suspecți pozitivi”.

Sursa: doctorquinn.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.