Mera World Music, festivalul din șura satului Mera aduce muzica contemporană internațională inspirată din folclorul autentic al Țării Călatei

Satul Mera din comuna Baciu, județul Cluj, va găzdui în perioada 29-31 iulie 2016 prima ediție a Mera World Music, primul festival internațional de muzică contemporană inspirață din folclorul autentic din Țara Călatei.

Mera World Music 2016

În spatele porților sculptate din satul Mera se ascund curți țărănești cu șure în care îl vom asculta pe nimeni altul decât János Csík și Orchestra Esszencia, ansamblul Tárkány művek, Nikola Parov, Ágnes Herczku, Tcha Limberger, trupa Buda Folk Band, trupa Nadara, ceterașii din Pălatca, ceterașii din Ceuaș, crema ceterașilor din Țara Călata și spectacolul de muzică și dans al câștigătorilor galei „Fölszállott a Páva”.

Șura-studio îi va aștepta pe cinefili cu proiecții de documentare și filme de acțiune, cei mici sunt așteptați în Șurița Copiilor cu filme pentru copii, dans si teatru de păpuși, iar mese rotunde cu dezbateri vor aștepta mințile critice. Cei interesați de portul popular din Mera și creșterea bivolițelor vor fi organizate tururi ghidate în această lume specială.

În locul unui festival cu cele mai mari hituri ale anului, festivalul nostru va aduce cele mai mari hituri ale mileniului în șura de la Mera.

Pe lângă cele mai bune formații World Music din Europa Centrală, festivalul este deschis și familiilor, prin programe speciale pentru copii, minților critice (prin mese rotunde cu dezbateri) și iubitorilor de petreceri de muzică tradițională (prin faimoasele seri de táncház (case de dans) în care se dansează și se cântă toată noaptea)

Mera World Music va fi primul festival internaţional desfăşurat în ţinutul Călatei şi va avea loc în gospodăria cunoscută local sub numele de Szarka-telek din satul Mera, judetul Cluj. În spatele porţilor de lemn sculptate din Mera, scenele din şură vor găzdui orchestre familiare cu cele mai faimoase scene ale lumii.

„Suntem dornici să prezentăm Călata lumii şi lumea Călatei. Unicitatea acestui festival şi atmosfera sa specială vor izvora din rara întâlnire a unei vechi culturi locale cu unele din cele mai mari nume al genului world music contemporan. De asemenea, va fi un fel de călătorie în timp prin sunetele muzicii: pe scena-şură din Mera, veţi auzi cele mai mari hituri ai ultimilor 1000 de ani! Un program colorant şi de înaltă calitate, un context rural, aer proaspăt şi cer înstelat pentru toţi iubitorii de muzică!”, anunță organizatorii acestui festival.

Prețul unui bilet întreg este de 49 lei, iar pentru fiecare zi în parte este de 29 lei. Acestea pot fi achiziționate de pe biletmaster.ro.

Ce este „World Music”?

„World Music este o categorie muzicală care cuprinde mai multe stiluri diferite de muzică din întreaga lume, inclusiv muzica tradițională, muzica cvasi-tradițională și muzica în care se întrepătrund mai multe tradiții culturale. Caracterul inclusiv al stilului World Music și elasticitatea ca o categorie muzicală prezintă obstacole în calea unei definiții universale, dar etica sa de interes în exotica culturală este încapsulat în descrierea revistei fRoots a genului ca «muzica locală din afară»”, potrivit Wikipedia.

Mai multe informații despre festival găsiți pe site-ul oficial meraworldmusic.com.

Satul Mera este un sat majoritar maghiar, aparținător comunei Baciu, județul Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.