Mesajul de Crăciun al Principesei Margareta – Custodele Coroanei – „Ne lipseşte încă reflexul de a respecta legea”

Principesa Margareta a transmis un mesaj de Crăciun tuturor românilor, în care a amintit despre semnificaţiile importante, emoţii profunde, tristeţea şi bucuria anului 2016.

Anul 2016 a stat sub semnul celor 150 de ani de istorie modernă a ţării, a fost un an al durerii în care românii s-au despărţit de Regina Ana, dar şi anul în care Regele Mihai şi-a sărbătorit aniversarea de 95 de ani, relatează Mediafax.

„Societatea noastră dovedeşte conştiinţă şi intransigenţă, doreşte informaţie şi dă dovadă de spirit civic. Autoritatea politică este chemată să dea examene de competenţă şi de etică. Ne lipseşte încă reflexul de a respecta legea, fără să ne oblige cineva, şi nu ne exercităm încă, în plan public, cu răspundere şi patriotism”, adaugă Principesa Margareta în mesajul de Crăciun.

Redăm integral mesajul Principesei Margareta:

„Români,

Am traversat împreună un an cu semnificaţii importante, cu emoţii profunde, cu tristeţe şi cu bucurii. Anul 2016 a stat sub semnul celor 150 de ani de istorie modernă a ţării noastre. Carol I a devenit principe suveran în anul 1866 şi a promulgat o nouă constituţie, care a aşezat statul român modern pe harta Europei.

Devotamentul faţă de Coroană şi faţă de Ţară a fost un numitor comun al înaintaşilor mei. Loialitatea Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, ca şi dăruirea exemplară a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria sunt un mare exemplu pentru România de astăzi.

Anul acesta este un an al durerii, în care ne-am despărţit de Regina Ana. Cei 68 de ani pe care Regina noastră i-a dăruit Regelui şi ţării ne-au făcut să credem că ea va fi mereu cu noi. Regina a plecat lăsând în urmă tristeţe, dar şi un exemplar legământ de devotament, modestie şi hotărâre.

Tatăl meu a fost absent anul acesta, după o grea problemă de sănătate. Înconjurat cu iubire, Regele nostru a sărbătorit 95 de ani.

România îşi consolidează libertăţile şi foloseşte bine instrumentele dezvoltării. Societatea noastră dovedeşte conştiinţă şi intransigenţă, doreşte informaţie şi dă dovadă de spirit civic. Autoritatea politică este chemată să dea examene de competenţă şi de etică. Ne lipseşte încă reflexul de a respecta legea, fără să ne oblige cineva, şi nu ne exercităm încă, în plan public, cu răspundere şi patriotism.

Evenimentele din Europa şi din lume ne arată că democraţia trăieşte un moment de instabilitate şi de slăbiciune. Prosperitatea nu asigură automat echilibrul şi siguranţa în ţările noastre. Deviere de la principii şi valori, momente de rătăcire pot interveni în orice societate, chiar şi în cele mai avansate de pe glob.

România are de făcut faţă unor dificultăţi care erau de neimaginat acum 20 de ani. Valorile pe care Regele Mihai le-a promovat întreaga sa viaţă sunt astăzi mai importante decât oricând: bunătatea, loialitatea, simţul datoriei, iubirea de ţară, competenţa şi măsura.

Ca în fiecare an, Fundaţia Principesa Margareta a României a făcut eforturi pentru ca bătrânii noştri să aibă o viaţă demnă, înconjuraţi de afecţiunea şi respectul celorlalţi. De asemenea, fundaţia ajută generaţia tânără de artişti talentaţi, care au aspiraţii înalte, pragmatism şi energie, pentru a evolua profesional. Ei pot duce România departe, dar au nevoie de încurajarea societăţii.

La 140 de ani de la fondarea Crucii Roşii române, această mare organizaţie a reluat legătura sa istorică şi tradiţională cu Familia Regală.

Soldaţii români ne dau o lecţie de curaj, patriotism şi simţ al datoriei. Felicit pe militarii noştri, oriunde se află ei!

Familia Regală a mers în acest an în multe comunităţi locale, mici şi mari, din Cluj şi Sibiu la Iaşi şi Bacău, de la Braşov şi Alba la Galaţi şi Tulcea, din Ialomiţa la Chişinău, Bălţi, Cahul, Soroca şi Comrat. Familia noastră a reprezentat România în vizite în Germania, Suedia, Marea Britanie, Albania, Elveţia şi Belgia. Am dezvoltat proiecte educaţionale, culturale, sociale şi sportive, am avut acţiuni diplomatice. Multe instituţii şi organizaţii s-au aşezat sub egidă regală.

Palatul Elisabeta, Castelul Peleş şi Săvârşinul găzduiesc evenimente şi adună mii de oameni, încurajând competenţa, continuitatea şi creativitatea. Suntem în ajunul sărbătorii naşterii Domnului Nostru Iisus Hristos. Exemplul său de iubire şi sacrificiu este o sursă de inspiraţie, un far al vieţii noastre.

În numele Regelui Mihai şi al întregii Familii Regale, trimit românilor din ţară, din Republica Moldova şi din toate colţurile lumii, urări de sănătate şi fericire! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.