Mesajul Papei Francisc cu ocazia sărbătorilor Pascale! Apel la Pace

Papa Francisc a oferit duminică, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, tradiționalul mesaj de Paște în care a lansat un apel la încetarea tragediilor și a persecuțiilor comise în numele religiei în Africa și în Orientul Mijlociu.

PAPA FRANCISCO

Suveranul Pontif a salutat cu „speranță” acordul cu privire la dosarul nuclear iranian ca pe „un pas necesar către o lume mai sigură”, informează AFP, citată de Agerpres.

„O rugăciune neîncetată se ridică de la toți oamenii de bună credință către cei care și-au pierdut viața — mă gândesc în special la tinerii care au fost uciși joi la Universitatea din Garissa, la toți cei care au fost răpiți”, a afirmat Suveranul Pontif cu privire la atacul susținut joi de teroriști islamiști shebab asupra Universității kenyene din Garissa, soldat cu aproape 150 de morți, în marea lor majoritate creștini.

Papa s-a adresat lumii întregi din balconul catedralei Sfântul Petru, cu ocazia tradiționalei binecuvântări rostite de Paște, „Urbi et orbi” (Către oraș și lume).

„Implorăm darul păcii pentru Nigeria, pentru diferitele regiuni din Sudan și din Republica Democrată Congo”, a adăugat Suveranul Pontif.

De asemenea, Papa Francisc a solicitat comunității internaționale să nu rămână nepăsătoare față de „imensa tragedie umanitară care se derulează în Siria și în Irak”, precum și față de drama numeroșilor refugiați proveniți din aceste regiuni.

Fără a se referi direct la persecuțiile la care sunt supuși creștinii din partea grupărilor jihadiste, Papa a implorat divinitatea să „aline suferințele numeroșilor noștri frați care sunt persecutați pentru numele lui Iisus”.

Francisc a vorbit, de asemenea, despre „speranță” atunci când a făcut referire la acordul cadru încheiat la 2 aprilie la Lausanne între Teheran și marile puteri în dosarul nuclear iranian. El a apreciat că acest acord constituie un pas important către o lume mai sigură și mai fraternă.

„Vărsarea absurdă de sânge și violența barbară” au fost denunțate de acesta și în legătură cu situația din Libia unde Papa Francisc a susținut necesitatea unei reconcilieri naționale.

Papa a mai susținut că este nevoie de o „voință comună de pacificare” pentru Yemen, de „reluarea procesului de pace” între israelieni și palestinieni, dar și de „angajarea tuturor părților interesate de pace în Ucraina”.

Suveranul Pontif nu a făcut referire la Asia sau America Latină, dar s-a rugat pentru „pace și libertate pentru victimele traficanților de droguri”. De asemenea, el a criticat și „traficanții de arme care se îmbogățesc din sângele bărbaților și femeilor” dar și toate „noile și vechile forme de sclavie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.