Mesajul rectorului Daniel David: „Știința trebuie să devină partea centrală a culturii naționale”

De Ziua Culturii Naționale, care a avut loc sâmbătă, 15 ianuarie, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, a făcut apel la știință, despre care susține că trebuie să devină partea centrală a culturii naționale.

„Simplu spus, cultura este un ansamblu de valori (ce este bun/bine), norme (ce trebuie făcut să fie bun/bine) și axiome (legături între diverse valori/norme) psihosociale, civilizația realizându-se prin cultură în acțiune.

Cultura Națională se referă la acele valori/norme/axiome psihosociale care generează identitate, mai ales prin sensuri și semnificații care ne unesc ca națiune.

În acest vremuri de pandemie, când națiunea noastră este mai degrabă dezbinată sub manipularea pseudoștiinței/nonștiinței, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, vă invit să medităm un pic la vorbele savantului Emil Racoviță, fostul rector al Universității din Cluj: „A şti sau a nu şti, aceasta e întrebarea! Căci a nu şti înseamnă: superstiţii, egoism orb, concurenţă sălbatecă, neînţelegere, duşmănie, război, foamete, prăpăd.

A şti înseamnă pentru omenire: organizare temeinică, activitate raţională, cooperatism, solidaritate, evoluţie pacinică. A şti înseamnă pentru om: a-ţi trăi timpul de «a fi» cu mulţumire şi a aştepta clipa de «a nu fi» cu seninătate.”

Să alegem „a ști”, adică știința, care trebuie să devină partea centrală a culturii naționale!„, a sustinut rectorul Daniel David.

One thought on “Mesajul rectorului Daniel David: „Știința trebuie să devină partea centrală a culturii naționale”

  1. Stimate Domnule Daniel David, mulți cetățeni sunt de acord cu dumneavoatsră în ceea ce privește educația tinerilor. Dar ce ne facem cu factorii de decizie din Ministerul Educației? Au masacrat orele de Istorie a Românilor, au eliminat Limba Latină ca disciplină, au eliminat Olimpiadele de Limba Română, Engleză și Istorie a Românilor etc. În schimb, au introdus Holocaustul. E utilă și treaba asta, dar mai utilă le este tinerilor Istoria României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.