Metoda inedită a evazioniştilor de a evita controlul prin GPS

gps camioanePracticanţii de evaziune fiscală au găsit o metodă inedită prin care să evite controlul prin GPS, folosind camioane de dimensiuni mai mici.

Autorităţile se gândesc la măsuri de combaterea a acestei evaziuni, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin la întâlnirea cu membrii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România.

„Am propus Ministerului de Finanţe să venim cu GPS pe tirurile care intră în ţară şi să ne asigurăm că marfa respectivă merge la destinaţie şi nu există niciun loc de evaziune fiscală. Ministerul de Finanţe mi-a transmis că există în lucru un pachet mult mai mare care cuprinde şi această măsură. Ce am văzut, că există organizări în zona celor cu evaziune fiscală să nu mai intre cu marfa în tiruri, undeva la graniţă să fie marfa împărţită în camioane ceva mai micuţe, în dubiţe. O să ne gândim să combatem şi aceste lucruri. Lumea este inventivă şi sunt deschis să ascult propunerile dumneavoastră”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România au prezentat ministrului o soluţie prin care poate fi combătută evaziunea fiscală din domeniul agroalimentar.

Aceştia susţin că o analiza a ultimilor 3 ani in privinţa primilor 10 importatori de produse agroalimentare arată ca poziţiile fruntaşe din acest segment au fost ocupate de companii deţinute de cetăţeni din afara UE. În perioade foarte scurte de timp, o singură societate introduce în ţară sute sau chiar mii de tone de produse agroalimentare, fapt ce conduce la dezechilibrul pieţei în ceea ce priveşte preţul de desfacere şi mai departe falimentul producătorilor interni.

Asociaţia ACEBOP propune ca lunar să se comunice Ministerelor Agriculturii şi Finanţelor preţurile de achiziţie ale animalelor şi produselor agroalimentare de la nivelul burselor europene, preţuri care să vină în sprijinul ministerelor în constituirea unor limite minime a preţurilor declarate de către companiile care efectuează schimburi intracomunitare. Aceştia susţin că în acest fel s-ar evita situaţiile cunoscute şi de Ministerul de Finanţe, când aceste societăţi care introduc cantităţi foarte mari de produse agroalimentare plătesc taxele aferente produselor respective, dar membrii asociaţiei au atras atenţia că taxele aferente se aplică la un preţ de bază subevaluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.