Miting pentru susţinerea autonomiei la Târgu Mureş: „Libertate pentru secui”

Aproape 5.000 de persoane au participat, duminică după-amiază, la mitingul pentru susţinerea autonomiei la Târgu Mureş, oamenii purtând steaguri şi fanioane secuieşti, precum şi pancarte cu mesaje pro-autonomie.

miting tinutul secuiesc la targu mures

Participanţii la mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş au adoptat o petiţie în care cer autonomia Ţinutului Secuiesc şi încetarea „luptei împotriva simbolurilor secuilor”, aceasta urmând să fie trimisă Guvernului.

Aceştia solicită prin intermediul acestei petiţii ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune administrativă de sine stătătoare şi garantarea prin lege a autonomiei teritoriale. De asemenea, ei protestează faţă de o reorganizare administrativă care „lezează interesele secuilor”.

„Protestăm faţă de folosirea instituţiilor statului pentru asuprirea, intimidarea şi hărţuirea cetăţenilor români de etnie maghiară, solicităm ca autorităţile să înceteze lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţare secuilor, vrem libertate deplină şi reală pentru toţi secuii”, se arată în petiţie.

Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, a afirmat, la tribună, că lupta pentru autonomie va continua până la obţinerea ei. În acelaşi timp, Tokes a mulţumit filialelor UDMR care „nu au ascultat conducerea” şi au participat la miting.

Acesta a lansat, în limba română, un mesaj la adresa „fraţilor români”, cărora le-a transmis că este nevoie de solidaritatea lor, „deoarece secuii au apărat timp de mai multe secole Transilvania”.

Mitingul este organizat de CNS, iar participanţii poartă steaguri şi fanioane secuieşti, precum şi pancarte cu mesaje pro-autonomie, ca: „Jos Trianonul!”, „Libertate pentru secui!” sau „Ținutul Secuiesc nu e România!”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.