Mittopolitul Clujului, la moartea lui Dumitru Fărcaș: „Fără el Clujul e mai sărac”

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, este de părere că fără taragotistul Dumitru Fărcaş, Clujul, Transilvania şi România sunt mai sărace.

Potrivit unui mesaj de condoleanţe transmis, miercuri, IPS Andrei Andreicuţ spune că a admirat la Dumitru Fărcaş dăruirea lui în slujirea spiritualităţii românilor.

„Maestrul Dumitru Fărcaş a fost chemat de Dumnezeu. Îţi este foarte greu ca în asemenea momente să-ţi găseşti cuvintele cele mai potrivite. De aceea ne folosim de Sfânta Scriptură, care ne spune că <> (Pilde 22,1). Fără el Clujul e mai sărac, Transilvania noastră pe care a iubit-o, şi, de ce nu?, România pe care a prezentat-o cu cinste pe toate meridianele globului, sunt mai sărace.

(…) După ce am aniversat în această primăvară împlinirea a optzeci de ani de viaţă, participând la spectacolul omagial al cărui amfitrion a fost, la câteva zile, m-a vizitat la Mitropolie şi am avut o convorbire atât de frumoasă că nu o s-o uit niciodată.

Ne-am întâlnit pe aceeaşi lungime de undă şi admiram profunzimea şi dăruirea lui în slujirea spiritualităţii noastre, pe care a făcut-o ca nimeni altul. Ca şi el, şi eu iubesc folclorul nostru, fără să am darul pe care Dumnezeu i l-a dat lui; şi el ca şi mine iubea neţărmurit valorile noastre autentice şi rădăcinile ne sunt în aceleaşi ţinuturi”, se arată în documentul citat.

Mitropolitul Clujului a precizat că Dumitru Fărcaş îl preţuia pe Ioan Alexandru, astfel că a recitat împreună poezia „Clopotarul”.

„Pe lângă faptul că taragotul său este de neînlocuit, recita foarte frumos. (…) Acum când, plâns de noi toţi, s-a mutat la Domnul, ne exprimăm compasiunea noastră faţă de familia sa şi faţă de toţi cei ce l-au preţuit. Dumnezeu să-l odihnească!”, a mai arătat IPS Andrei Andreicuţ.

Taragotistul Dumitru Fărcaş, a murit în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct, la vârsta de 80 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.