Fostul preşedinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost plasat în arest preventiv, marţi dimineaţa, într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, a declarat o sursă judiciară.
Anchetatori de la Brigada Anticorupţie din cadrul Poliţiei Judiciare îl vor putea audia pe Sarkozy timp de până la 24 de ore, un mandat care poate fi prelungit cu alte 24 de ore.
Sarkozy a sosit marţi dimineaţa la sediul Brigăzii, pentru a fi audiat într-un dosar privind presupuse fapte de trafic de influenţă, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei, conform Mediafax.
O maşină cu geamuri închise la culoare, la bordul căreia se afla fostul şef de stat, a sosit la sediul Direcţiei Centrale a Poliţiei Judiciare din Nanterre, la periferia Parisului, potrivit AFP.
Sarkozy a fost reținut în contextul în care era aşteptat anunţul prin care acesta urma să revină pe scena politică pentru a prelua conducerea partidului său, UMP (dreapta, în opoziţie), afectat de o criză fără precedent de un scandal implicând facturi false.
Anchetatorii francezi au descoperit o rețea de informatori în cadrul poliției și al justiției care ar fi putut oferi date apropiaților fostului președinte, date cu privire la proceduri judiciare care ar fi putut să-l privească.
Suspiciunile au apărut în momentul anchetării unui caz de corupție, în 2013, vizând sprijinul financiar oferit de fostul regim Gaddafi din Libia pentru campania prezidențială a lui Sarkozy din 2007. În acest caz, convorbirile mai multor apropiati ai lui Gaddafi au fost interceptate, începând din septembrie 2013.
Astfel s-a ajuns ca luni, 30 iunie, avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, să fie arestat, alături de doi înalți magistrați francezi. În acest caz au fost percheziționate mai multe cabinete de avocatură din Paris, printre care și cel al lui Thierry Lacoste, avocatul prințului Albert de Monaco. Au fost descoperite astfel mai multe note informative ale serviciilor secrete franceze. Avocatul Lacoste a susținut însă că notele ar fi fost redactate de către un jurnalist apropiat serviciilor secrete.
Printre cei interceptați în cazul finanțării libiene se numără Claude Gueant, ministru de interne în perioada 2011-2012, Brice Hortefeux (ministru de Interne în perioada 2009-2011) și Michel Gaudin, șeful Poliției naționale din Franta și fost prefect al poliției pariziene. Acesta l-a urmat pe Sarkozy după înfrângerea la prezidențialele din 2012 și a devenit șeful său de cabinet. Gaudin, spun anchetatorii, deținea mai multe interceptări făcute de organele de anchetă și încerca să obțină informații secrete despre cazul finanțării libiene chiar de la șeful serviciului francez de contraspionaj, Patrick Calvar.
Fostul președinte Jacques Chirac a fost condamnat la închisoare cu suspendare în 2011, pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost primar al Parisului.
Filmul presupusei finanțări din partea lui Gaddafi
Suspiciunile au început să apară în 2011, în plin război libian. Suma vehiculată de presa franceză la acel moment era de 50 de milioane de euro. În martie 2011, Saif al-Islam a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că Libia a finanţat campania lui Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale din 2007. „Îmi pare rău pentru dumneavoastră, pentru că sunteţi purtătorul de cuvânt al fiului lui Gaddafi. V-am cunoscut într-o postură mai bună”, i-a răspuns Nicolas Sarkozy jurnalistului care l-a întrebat despre aceste acuzaţii. „Gaddafi, care este cunoscut pentru că spunea orice, a spus inclusiv că are cecuri! Ei, bine, să le arate fiul său!”, a continuat Sarkozy, atunci preşedintele Franţei.
În 2010, același Saif al-Islam a dezvăluit pentru „Le Monde” că în spatele eliberării, in 2007, a asistetelor bulgaroaice condamnate la moarte in Libia s-a a aflat încheierea unor contracte profitabile cu Franta, prin care regimul primea arme şi tehnologie nucleară civilă. În iulie 2007, Sarkozy şi-a inaugurat mandatul prezidenţial anunţând eliberarea asistentelor din Libia. Ele au părăsit Libia conduse de Cecilia Sarkozy, pe atunci prima doamnă a Franţei.
Franţa a fost primul stat NATO care a lansat lovituri aeriene împotriva regimului Gaddafi, în martie 2011.