Nocturna Bibliotecilor, ediția a VIII-a, un real succes în rândul publicului clujean

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj a organizat, la finele săptămânii trecute, cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Nocturna Bibliotecilor”, o campanie națională inițiată de către Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (A.N.B.P.R.).

Astfel, sâmbătă, 30 septembrie 2017, biblioteca a fost deschisă pentru public în intervalul orar 18.00-24.00, când peste 400 de vizitatori i-au trecut pragul, participând la evenimentele special organizate cu acest prilej.

„Constat cu bucurie că printre clujeni interesul pentru lectură este unul extrem de crescut, dovadă fiind numărul extrem de ridicat al celor care au trecut pragul bibliotecii cu ocazia . Felicit organizatorii evenimentului pentru dăruirea cu care timp de opt ediții au reușit să trezească interesului publicului de toate vârstele prin activitățile derulate în cadrul instituției”, a declarat președintele Comsiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Pe lângă posibilitatea de a împrumuta cărți și studiul în sala de lectură, programul Nocturnei a mai cuprins și alte activități dedicate publicului de toate vârstele. Copiii au avut ocazia de a lua parte, în foaierul bibliotecii, la spectacolul de teatru ,,Capra cu trei iezi” de Ion Creangă, susținut de artiștii Teatrului de Păpuși „Puck”, urmat de un alt spectacol intitulat „Nocturna copiilor”, care a cuprins melodii antrenante, precum și un recital de poezie susținut de Iulia Iacob, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. De asemenea, cei mici au fost invitați la un atelier de creativitate, la care au realizat semne de carte prin tehnica origami iar, după ce întunericul s-a lăsat, au cioplit și pictat dovleci în care au aprins lumânări și i-au expus în fața bibliotecii. Seara copiilor s-a încheiat cu o vizionare de film, „Aventurile lui Tom Sawyer”, adaptare după Mark Twain.

Adolescenții au avut și mai multe alternative de petrecere a serii: la Secția „Colecții speciale” au participat la o activitate interactivă de dezvoltare personală pentru îmbunătățirea capacităților de comunicare susținută de dr. Andrei Țigănaș – președinte IAA – Young Professional Cluj, în care cei prezenți au învățat tehnici de îmbunătățire a dicției și vocii. La „American Corner” a avut loc o prezentare interactivă cu titlul „Arhivele unei tragedii: Holocaustul în literatură”, susţinută de o tânără colaboratoare a bibliotecii, Sânziana Gădălean. La „Secția pentru adolescenți” au mimat şi au ghicit, la „Concursul de mimă”, au căutat indicii printre rafturile cu cărți în cadrul unei „Vânători de comori”. Pentru ei, seara s-a încheiat cu vizionări de filme documentare sau artistice.

Tinerii și adulții au fost invitați la „Secția de artă” la o lectură publică în care s-au citit fragmente din volumul „Bazar bizar”, de Radu Paraschivescu. În paralel, între orele 21.00 -24.00, artiştii Paul Filip şi Oana Heredea de la firma „Caricaturi la cornet” au realizat caricaturi pentru publicul interesat iar în finalul serii a fost audiată piesa de teatru „Ursul” de A. P. Cehov, pe suport de disc de vinil. La „Secția de Împrumut pentru adulți”, pentru ei au fost pregătite pentru a fi realizate modele de semne de carte din panglici și nasturi. La Sala de lectură a avut loc prezentarea interactivă intitulată ,,Arta de a trăi sănătos”, având tema „Ce mâncăm la școală și la serviciu”, susținută de doi dintre bibliotecarii secției.
Publicul de toate vârstele a fost invitat la ora 20.00 la un concert de operă din lirica internațională, susținut de mezzosoprana Lavinia Bocu.

De asemenea, pe tot parcursul serii, în foaierul bibliotecii s-a derulat acțiunea „O carte pentru fiecare”, în cadrul căreia cca. 2.800 dintre cărțile primite de bibliotecă cu titlu de donație din partea editurilor, tipografiilor și persoanelor fizice au fost oferite gratuit vizitatorilor, în timp ce la Biroul de înscrieri s-au oferit înscrieri gratuite pentru publicul de toate vârstele, 82 de persoane manifestându-și interesul în acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.