Noi focare de gripă aviară în Europa. Virusul H5N8, un subtip înalt patogen, care ar putea reprezenta un risc şi pentru om

Două noi focare de gripă aviară au fost semnalate vineri în Polonia la ferme avicole situate în extremităţi diferite ale ţării, după ce alte trei focare au mai fost descoperite săptămâna aceasta, potrivit AGERPRES.

Unul dintre focarele de gripă aviară cu virusul H5N8 semnalat vineri se află în regiunea Lubelskie din estul ţării, la o fermă situată la circa 500 de metri de un alt focar la o fermă de curcani descoperit zilele trecute, transmite Reuters.

Potrivit unui responsabil regional din sectorul veterinar, circa 13.000 de bibilici sunt infectate în regiunea Lubelskie, numărul total al păsărilor care ar putea fi infectate în această regiune depăşind 50.000, iar riscul răspândirii virusului este foarte mare întrucât numeroase ferme sunt la distanţe apropiate între ele.

”Zona a fost securizată pentru a nu permite accesul persoanelor a căror prezenţă nu este necesară (…), ne concentrăm pe curăţarea spaţiilor unde păsările au fost afectate”, afirmă sursa citată.

Un focar de infectare cu virusul H5N8 a fost confirmat vineri şi la o fermă de păsări din localitatea Przygodzice, în regiunea vestică Wielkopolskie, unde sunt infectaţi circa 65.000 de pui, potrivit agenţiei poloneze PAP.

Autorităţile locale din Lubelskie au avertizat de asemenea că virusul confirmat este un subtip înalt patogen al H5N8, care ar putea reprezenta un risc şi pentru om.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.